Összecsapott Cameron és Fernandez a G20-csúcson

A brit kormányfő és az argentin államfő közt kisebb szóváltás zajlott le a mexikói G20-csúcs első ülése előtt a Falkland-szigetek ügyével kapcsolatban.

David Cameron brit kormányfő és Christina Fernandez de Kirchner argentin elnöknő a mexikói Los Cabosban találkoztak, lévén mindkét fél az itt rendezett G20-csúcstalálkozó résztvevője. Június 20-án, a csúcs első ülése előtt pedig mindkettejüknek alkalmuk nyílt néhány szót váltani a Falkland-szigetek ügyével kapcsolatban, amely a két ország közti jelenlegi feszültségek egyik fő forrása – tudósított a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

A 20 legnagyobb gazdasággal rendelkező országok első ülése előtt David Cameron brit kormányfő lépett oda az argentin elnökhöz. A rövid beszélgetés különösebb eredményt nem hozott a két ország kapcsolatára nézve. .

David Cameron a beszélgetés elején közölte Fernandez elnökasszonnyal, „remélem, felfigyelt arra, hogy népszavazást tartanak az ügyben, és tiszteletben kellene, hogy tartsa a véleményüket.” „Hinnünk kellene a népek önrendelkezési jogában, és demokratákként viselkedni itt a G20-csúcson.”

Ezt követően az argentin elnöknő úgy tűnt, hogy egy levelet nyújt át a brit kormányfőnek, amely a BBC politikai szerkesztője szerint az ENSZ azon 1985-ös határozatát tartalmazta, amely felszólítja a feleket a konfliktus „békés” rendezésére. Válaszul David Cameron hátat fordított, és távozott.

Hector Timmerman argentin külügyminiszter állítása szerint Fernandez elnökasszony a következőt közölte a brit miniszterelnökkel: „tartsuk tiszteletben az ENSZ-t”. A külügyminiszter még hozzátette:

Évekkel azután, hogy gyarmattartó hatalomként léptek fel,  elfelejtették, hogy ők a felelősek a kolonializmus létezéséért, illetve, hogy az Argentínához hasonló országok azok, amelyek leszámoltak a világ legtöbb gyarmati projektjével.

A brit miniszterelnöki hivatal tisztviselője később azt állította, az argentin elnök nem kívánta átnyújtani a miniszterelnöknek a dokumentumokat.

Nincs szükségünk egy borítékra Fernandeztől, hogy ismerjük az ENSZ-határozatok tartalmát… Minden ENSZ-határozat utal az ENSZ-alapokmányra, amely magában foglalja az önrendelkezés alapelvét, és arra kérjük az argentinokat, hogy ezt tartsák tiszteletben.

David Cameron emellett Los Cabosban egy üzletemberekből álló hallgatóság előtt Argentínát emelte ki, amikor beszédében a protekcionista gazdasági intézkedéseket kritizálta, amelyeket a világgazdaságot veszélyeztető öt legfőbb fenyegetés egyikének nevezett.

Többet kell tennünk ennél. Mindannyian tudjuk, hogy a világgazdaság nyíltan tartása és a tisztességes kereskedelmi szabályok megőrzése létfontosságú minden ország számára. A G20-országoknak példát kellene mutatniuk, nem pedig olyan példát, amely nem követendő.

2012-ben emlékeztek meg a Falkland-szigeteken az 1982-es argentin invázió 30. évfordulójára. Argentína a háború évfordulóját arra kívánta felhasználni, hogy felelevenítse követelését a szigetekre nézve. Június 14-én az ENSZ-ben Fernandez elnökasszony megkérdőjelezte az Egyesült Királyság szuverenitását a Falkland-szigetek felett, ám a brit miniszterelnök kijelentette, a sziget lakóinak jóváhagyása nélkül nem hajlandó tárgyalni.

Gömöri Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »