Izrael kiutasítja az afrikai menekülteket

Az elmúlt évek afrikai konfliktusai elől több tízezer afrikai menekült a zsidó állam területére. Az izraeli kormány döntése alapján a legtöbbjüknek most haza kell térniük, noha az eljárás jogosságát bel- és külföldön többen megkérdőjelezik.

Izrael kormánya a héten elkezdte hazaszállítani az országba menekült afrikaiak egy részét. A zsidó ország szerint ugyanis a legtöbb menekült valójában a jobb megélhetés miatt érkezett, azaz inkább álláskeresők, semmint valódi menekültek. Így visszautasítják a nemzetközi szervezetek azon kérését, hogy ezeket az emberek megillesse a menedékjog.

Első körben dél-szudániak kerültek fel a repülőkre, akik Izrael szerint „önkéntesen” térnek vissza hazájukba. A dél-szudáni kormány is így látja: az emberi jogokkal foglalkozó miniszter, Joseph Lual Achuil szerint az érintetteket nem „kiutasították”, ugyanis Juba megegyezett Izraellel, hogy a dél-szudániakat „békésen és önkéntes alapon hazatelepítik”. Ezzel magyarázható, hogy a hazaszállítottak felnőttenként ezer, gyermekek után pedig plusz négyszáz eurót kaptak. Ugyanakkor az AFP értesülései szerint olyanokat is kiutasítottak, akik már stabil munkahellyel és vízummal is rendelkeztek.

Szintén az AFP tudósít arról, hogy Alassane Outtara, Elefántcsontpart elnöke hasonló megállapodást írt alá Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel. Így a körülbelül kétezer elefántcsontparti nagy része hamarosan a dél-szudániakéval hasonló körülmények között települhet haza.

Az elmúlt évek afrikai konfliktusai elől menekülve körülbelül 60 ezer szudáni, dél-szudáni, eritreai és elefántcsontparti talált menedéket Izraelben. Ezen bevándorlók egy része illegálisan érkezett az országba. Sok izraeli szerint ezek a menekültek veszélyeztetik a közbiztonságot, valamint a zsidó állam népességi arányait. A – sokszor erőszakba torkolló – tüntetések hatására Benjamin Netanyahu még június elején döntött úgy, hogy hazaküldi az afrikaiakat. Azonban nemcsak az emberjogi szervezetek (így például a Human Rights Watch) bírálják a kormányt, hanem Izraelen belül is többen megkérdőjelezik az eljárás jogosságát. Ugyanis a rassz alapján történő megkülönböztetés, illetve táborokba zárás sokakat a holokausztra emlékeztet.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »