Egymillió gyermek az éhhalál szélén a Száhelben

Humanitárius szervezeteknek és a világ nagyhatalmainak közösen kell segíteniük a Száhel-régió szárazság és élelmiszerhiány sújtotta országain – számol be az afrikai Mail & Guardian. Az övezet kilenc országában összesen 18 millió embert fenyeget az éhínség közvetlen veszélye.

A Save the Children fokozott kampányba kezdett, hogy pótolja a projektjei finanszírozásában jelenleg tapasztalható 40 millió dolláros hiányt. Számításaik szerint szervezetük egyedül másfél millió embert lenne képes megmenteni, amennyiben sikerülne támogatókat találnia. A Save the Children jelenlétét magyarázza, hogy a veszélyeztetettek közül hozzávetőleg egymillió gyermek.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más nemzetközi szervezetek – köztük az UNICEF – a napokban járult hozzá jelentős összegekkel a katasztrófa elkerüléséhez. A prioritások között a járványok megelőzéséhez kulcsfontosságú oltások beszerzése, valamint szúnyoghálók ágyakra történő felszerelése található.

A legnehezebb helyzetben Mali, Mauritánia és Burkina Faso lakosai vannak, akik közül a legszegényebbek a túléléshez szükséges tápérték gyakran nyolcvan százalékát sem képesek beszerezni. Másfelől ezekben az országokban a lakosság közel fele nem rendelkezik szeptemberig elégséges tartalékokkal. A nyári hónapok a legszárazabbak Afrika ezen részén, így „a legrosszabb még hátra van” – vélik a szakértők.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »