Az orosz külügyminiszter aggódik a focidrukkerek biztonságáért

Diplomáciai bonyodalmakkal is járhatnak az Európa Bajnokságon, az orosz és lengyel szurkolók között kitört rendbontások.

Szerdán hivatalos közleményben fejezte ki aggodalmát az orosz külügyminisztérium, a közös lengyel-ukrán rendezésű Futball Európa-bajnokságon az orosz szurkolókat ért támadások miatt. Egy nappal később pedig orosz hírforrásokra hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség megerősítette, hogy újból Varsóba utazik Vladimir Putyin orosz elnök különmegbízottja, Mihail Fjedotov.

Fjedotov már a hét elején járt Varsóban és egyeztetett Jacek Cichocki lengyel belügyminiszterrel a történtekről és valószínűleg ezúttal is hasonló célból látogat Lengyelországba. Az ügy előzménye, hogy kedden a lengyel-orosz meccset megelőzően, majd azt követően utcai csatákat vívtak egymással lengyel és orosz huligánok Varsó utcáin. A rendőrség az aznapi rendbontások során 184 főt vett őrizetbe (156 lengyel, 25 orosz és 1-1 magyar, spanyol és algériai állampolgárt), akiknek a többségét egyelőre harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték, majd gyorsított bírósági eljárásnak vetik alá. A lengyel lapok tudósításai szerint az első ítéletek már meg is születtek, ezek pénzbüntetéstől át egészen több hónapos ténylegesen letöltendő börtönbüntetésekig terjednek.

Mindeközben az orosz média keményen bírálta a lengyel szervezőket és a varsói rendőrséget, szerintük utóbbiak nem tettek meg mindent az orosz szurkolók védelmének érdekében, akikre szervezett lengyel huligáncsoportok támadtak rá miközben a városon át a stadion felé vonultak.

Természetesen azonban az orosz drukkereket sem kell félteni, ők először még az előző pénteki, csehek elleni meccs alatt vertek össze több szervezőt, gyújtottak meg pirotechnikai eszközöket, illetve mutattak fel gyűlöletkeltésre alkalmas zászlókat ami miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szigorúan meg is büntette az Orosz Labdarúgó Szövetséget.  

Dobrowiecki Péter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »