Újabb mérföldkőhöz ért a kínai űrprogram

Szombatra várható a kínai Sencsou-9 űrhajó kilövése, a hordozórakéta már indulásra kész a Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontban. A kilövést a következő napokban lebonyolítandó kísérletek és tesztek egész sora előzi majd meg, hiszen az űrhajó háromfős legénységet szállít majd.

Várhatóan napokon belül folytatódik a kínai űrprogram: ezúttal három asztronauta fog a Tienkung-1 (Tiangong, jelentése: Mennyei Palota) űrállomásmodulra érkezni. A Tienkung-1 tavaly szeptemberben állt Föld körüli pályára, két hónappal később pedig a Sencsou-8 (Shenzhou) űrhajó sikeresen összekapcsolódott az állomással. Ám amíg 2011-ben automata vezérlésű, „üres” űrhajót bocsátottak a légtérbe, a Sencsou-9 emberekkel a fedélzetén fog útnak indulni. Az űrtechnikai mérföldkő elérése azonban egyéb meglepetéseket is tartogat, hiszen Kína a Sencsou-9 fedélzetén köszöntheti első (illetve első két) női űrhajósát. 

A Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség szerint ugyanis a három fős legénység két tagja is a gyengébbiknek mondott nem képviselői közül kerülhet ki, ám – szemben a Szovjetunió vagy az USA egykori büszke propagandájával az űrprogramok kapcsán – kilétükről alig tudunk valamit. A helyi média ezidáig csak elvétve ejtett szót róluk, sem kínai, sem nemzetközi nyilvános szereplésükről nem számolhatunk be. Az egykori vadászpilóták, a 33 éves Vang Ja-ping (Wang Yaping) és a vele egykorú Liu Jang (Liu Yang) neve 2011-ben egy véletlen folytán került nyilvánosságra, amikor kollégáik aláírásai közt feltűnt a két űrhajósnő szignója is. Az űrprogramról szóló hírek és tudósítások azonban továbbra is hallgatnak a csapat tagjainak kilétéről, így valószínű, hogy hivatalos bejelentésükre csak a fellövést megelőző órákban kerül majd sor.

Mivel a Sencsou-9 már nem automata vezérlésű szerkezet, június elején módosítottak a Tienkung-1 keringési pályáján, hogy segítsék a háromfős csapat munkáját, ezzel is biztosítva a sikeres dokkolást. A kínai űrprogram egyik célkitűzése, hogy az űrállomás egy jól felkészült űrhajós-csapat számára akár több hónapos szállást is biztosíthat majd, ezzel megvalósulni látszik. A tervek szerint 2012-ben a Sencsou-9-et a 10-es számú űrhajó követi majd, amely ugyancsak háromfős legénységet fog szállítani a Tienkung-1-re, egyben lezárva a Mennyei Palota állomásra érkező missziók sorát. 

Béres Máté

Friss hírek