Import gyerekkatonák Elefántcsontparton

Libériában toboroznak gyerekkatonákat elefántcsontparti milíciák, akik továbbra is a megbukott elnököt, Laurent Gbagbót támogatják. Csak a múlt héten tizenöten vesztették életüket támadásaik nyomán.

Az egykori elefántcsontparti elnökhöz, Laurent Gbagbóhoz hű milicisták a szomszédos Libériában toboroznak gyerekkatonákat, hogy az új államfő, Alassane Ouattara rendszere ellen harcoljanak. Csak a múlt héten tizenöten vesztették életüket ilyen támadásokban, ebből heten az ENSZ békefenntartói voltak.

Libériában elefántcsontparti milicisták kiképzőbázisokat állítottak fel, ahol gyerekkatonákat toboroznak és képeznek ki, majd onnan kiindulva, a határon átkelve harcolnak Elefántcsontpart nyugati részén – adta hírül a Mail&Guardian.

A gyerekkatonák kora 14 és 17 év között változik, és nagyrészt felderítési feladatokat látnak el a támadások során. A taktika szerint már órákkal a rajtaütés előtt a helyszínre küldik a gyerekeket, akiket a helyiek nem fogadnak gyanakvással. A milícia megérkezése után azonban hirtelen ők is csatlakoznak a harchoz, ami komoly meglepetés jelent, hiszen koruk miatt sokukról nehezen elképzelhető, hogy fegyvert hordanának. Ezzel a csellel is tudják emelni a rajtaütés meglepetéserejét.

Hivatalos források szerint ezeket a zsoldos és milicista csoportokat Ghánából pénzelik, ahová Laurent Gbagbo elnök vezető emberei a főnökük bukásakor menekültek. Közéjük tartozik Charles Blé Goudé, a Fiatal Patrióták milícia vezetője, aki ellen már a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is vizsgálatot folytat.

Libéria hivatalosan már korábban lezárta a 700 kilométeres közös határt, de ez a terepviszonyok (sűrű erdő, illetve patakok és kisebb folyók labirintusa), valamint a hadsereg szűkös kapacitása és alacsony morála lehetetlenné teszi a határon átnyúló erőszak megfékezését. Emiatt rengeteg ember kényszerült elmenekülni az ásványkincsekben gazdag területről.

A jelenlegi konfliktus fő forrása, hogy a 2010-s választások során az akkor hatalmon lévő Laurent Gbagbo elnök kiáltotta ki magát győztesnek, miközben a voksolást valójában ellenfele, Alassane Ouattara nyerte meg. Az ellenzék csak több hónapos fegyveres harc során tudta megszerezni a hatalmat, ebben segítségükre voltak az ENSZ és Franciaország csapatai is. Gbagbót végül 2011. április 11-én fogták el, jelenleg Hágában tárgyalják ügyét, melyben emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

Az ország nyugati része továbbra is rendkívül instabil, Gbagbo erőszakos híveinek erődjének számít. A Human Rights Watch jelentése szerint 2011 júliusa óta legalább 40 ember meggyilkolása írható az ő számlájukra. Az ENSZ 2003 óta van jelen az Elefántcsontparton. Jelenleg 11 000 katona, megfigyelő és rendőr teljesít szolgálatot. A misszió kezdete óta 60 katona, 15 rendőr, egy megfigyelő és 14 külföldi és helyi munkatárs esett el.

Rabb Imre

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »