Nem kívánatos személynek nyilváníthatják Kövér Lászlót

Kövér László magyar országgyűlési elnököt a román külügyminisztérium nem kívánatos személynek nyilváníthatja, ha a magyar politikus „magatartásával túllép a törvényességen és a két ország közötti jó kapcsolatokon” – nyilatkozta kedden Victor Ponta román miniszterelnök.

Megérkezett kedden Marosvásárhelyre Kövér László, a magyar Országgyűlés alelnöke, noha egy nappal korábban a román parlament két házelnöke arra kérte, hogy halassza el látogatását.

Kövér László kedden kora délután, egy Wizz Air járattal érkezett meg a marosvásárhelyi repülőtérre. A budapesti Országgyűlés elnöke – aki a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöke – a következő napokban részt vesz a Szász Jenő vezette párt több kampányrendezvényén, kedden Nyárád-menti településekre látogat és díszvendégként részt vesz a párt marosvásárhelyi kampányzáróján.

Megérkezése után Kövér azt nyilatkozta újságíróknak, hogy nem kér bocsánatot korábbi kijelentései miatt, de nem akarja további nyilatkozatokkal élezni Románia és Magyarország viszonyát, mert reméli, hogy a választások után a kétoldalú viszony visszatér abba a kerékvágásba, amelyben a román kormányváltás előtt haladt.

Újságírói kérdésre válaszolva Kövér elmondta: Nyírő József hamvai nincsenek Romániában, de reméli, hogy az író hamarosan, törvényes keretek között eltemethető lesz.

Mint ismeretes, Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap leszögezte: a magyar kormánynak bocsánatot kell kérnie Kövér László korábbi kijelentései miatt, melyek szerint a román kormány „barátságtalan, civilizálatlan, barbár” módon viselkedett, amikor megakadályozta Nyírő József újratemetését.

Kövér László egy nappal azt követően érkezett Marosvásárhelyre, hogy Roberta Anastase és Vasile Blaga, a képviselőház, illetve a szenátus elnöke közös levélben arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy tervezett romániai látogatását halassza egy a helyhatósági választások utáni időpontra.

Nem tartja kívánatosnak Kövér látogatását Kelemen Hunor sem, aki kedden, Szatmárnémetiben kijelentette: „Kövér László jelenléte fölösleges ebben a kampányban, nem segített az erdélyi magyar közösségnek semmit. Sőt, a hivatalos román-magyar kapcsolatokban érezhető feszültség nagymértékben miatta történik”.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »