Máris változtatnak Matolcsy adóin

A parlament tegnap elfogadta az adórendszer változásának főbb pontjait, a korábbi terveknek megfelelően. A végső verziót jövő hét végéig szavazhatják meg, hogy a június 22-i Ecofin ülésre már meglegyenek a költségvetési sarokszámok.

A Robin Hood adó a vártnak megfelelően 11%-ra emelkedik 2013-ra, melyet a jövedelmük után, a 19%-os társasági adó felett kell fizetniük. Az adó hatályát az energiavállalatokról kiterjesztették a víz és gázszolgáltató valamint hulladékhasznosító vállalatokra. A MOL-ra nézve a vártnak megfelelően alakul az adó.

A bankadó jövőre is hatályban marad, de mértéke a korábbi 120 milliárd Ft-ról 70 milliárd Ft-ra csökken. A korábbi hírek szerint feleződött volna a bankadó, így ez 10 milliárd Ft-os többletterhet jelent. Az OTP-re 19-20 milliárd Ft maradhat a teher, a korábban várt 17-18 milliárd Ft-tal szemben. Ez részvényenként évi 10Ft-ot jelent.

A gyógyszerkassza támogatás 277 milliárd Ft-ról 230 milliárd Ft-ra csökken jövőre, korábban 40 milliárd Ft-os csökkenés volt ismert. Ha a Richter és Egis 5-5%-os piaci részesedését figyelembe vesszük a hazai gyógyszerpiacon, úgy 1-1,5 milliárd Ft-os veszteséget jelenthet a módosítás e cégek számára. Az előzetes számításaink szerint az Egis esetében ez 6-10%-os profitkiesést, míg a Richter esetében 1,5-2%-os csökkenést jelent évente.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »