Vége a rendkívüli állapotnak

A Legfelsőbb Katonai Tanács (Scaf) szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy több mint 30 év után megszűnik a rendkívüli állapot Egyiptomban. Nem hatályos többé az erről szóló törvény, amely az egyik fő oka volt azoknak a 15 hónappal ezelőtt kezdődő tüntetéseknek, amelyek megdöntötték Hoszni Mubarak 29 évig tartó uralmát.

1981-től, amikor merényletet követtek el Anvar Szadat elnök ellen, folyamatosan érvényben volt a rendkívüli állapotról szóló törvény, amely a rendőrségnek széles hatáskört biztosított, így például letartóztathattak gyanúsítottakat vádemelés nélkül és őrizetben tarthatták őket a bírósági ítélet ellenére vagy kínzással is vallomásra bírhatták az embereket. A kormány tehát bárkit bármennyi időre börtönbe küldhetett különösebb ok nélkül. Jelenleg mintegy 200 ember van fogságban, akiket így tartóztattak le.

A Scaf már az év elején részlegesen felfüggesztette a jogszabályt, azonban az emberi jogi szervezetek szerint nem szűntek meg törvénytelenségek. A katonai kormányzás ideje alatt több mint 11 ezer civil tett említést a katonai bíróságokon katonák és rendőrök által elkövetett kínzásokról. Ráadásul részben mégis tovább él a törvény, mivel létrejöttek olyan „rendkívüli állami bíróságok”, ahova továbbutalhatják az alperes ügyét, azonban itt nincs fellebbezési lehetőség. Az elmúlt egy évben hat ügyet adtak át ezeknek a bíróságoknak, míg további nyolc még korábbról származik. A Human Rights Watch felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény megszüntetése önmagában nem elég, felül kell vizsgálni a folyamatban lévő ügyeket és ki kell vizsgálni az emberi jogok megsértését. Az AlKaramával, egy helyi, szintén emberjogokat védő szervezettel együtt kérik a parlamentet arra, hogy hagyjanak fel ezeknek a speciális bíróságoknak a használatával is.

Kántor Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »