Talárosoknál a vokstörvény

Megtámadta tegnap az Alkotmánybíróságon a Demokrata Liberális Párt (PDL) a parlamenti választási törvényt. Keresetükben az kifogásolják, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére módosított jogszabály nem veszi figyelembe az államfő által kiírt 2009-es népszavazás eredményét.

Sulfina Barbu PDL-s képviselő emlékeztetett: azon a referendumon a választókorú lakosság a jelenlegi kétházas parlamentről egykamarás törvényhozásra való áttérés, valamint a honatyák létszámának csökkentése mellett foglalt állást. A politikus szerint a népszavazás érvényes volt, de a parlamenti pártok többsége ellenezte az államfő által javasolt parlamenti reformot.

Az RMDSZ nem csatlakozott a PDL óvásához. Kovács Péter főtitkár szerint azért maradnak külső szemlélői ennek a kezdeményezésnek, mert a PDL rendelkezik egyedül elegendő számú képviselővel és szenátorral ahhoz, hogy teljesítse az Alkotmánybíróság megkeresésének formai feltételeit, így nem volt szükség a magyar képviselők vagy szenátorok támogatására.

Új Magyar Szó

Friss hírek