Lendületben a szomáliai hadjárat

A kormányerők (TFG) és az Afrikai Unió (AMISOM) közös afgoyei közelmúltbeli áttörése után újabb csapás érte az Al-Shabaabot a kenyai erők (KDF) részéről, ezúttal délen.

A KDF veszteség nélkül elfoglalta a dél szomáliai Afmadow városát, mely az al-Shabaab erődítményének számított. A lázadók harc nélkül feladták a várost, amit a KDF már biztosított is – adta hírül a Reuters.

A művelet újabb fontos stratégiai lépés az Al-Shabaab ellen vívott háborúban. A kenyai hadsereg következő célpontja az Afmadowtól 120 kilométerre lévő Kismayu kikötővárosa, ami az al-Shabaab műveleti központja. Kenyai hadihajók már meg is jelentek a városnál és tüzet is nyitottak rá. Kismayu elvesztése komoly pénzügyi érvágás lenne az al-Shabaabnak, ugyanis a kikötő forgalma jelentős bevételt termel, aminek kiesését biztosan megérzi a harcmezőn is.

Az al-Shabaab a jelek szerint komoly válságba került, miután már három fronton kénytelen harcolni. Délen a kenyai erők, közép Szomáliában etióp fegyveresek, a fővárosnál pedig a TGF és az AMISOM ér el egyre komolyabb sikereket velük szemben. A csökkenő ellenállás lehet a gyengülés jele is, de korai volna még lebecsülni az al-Kaidával szövetséges szervezetet. Mindenesetre a sikerek komoly lendületet adnak az al-Shabaab ellenfeleinek, a KDF már ki is tűzte célul, hogy augusztusig beveszik Kismayut.

Eközben Isztanbul adott otthont annak a Szomáliával foglalkozó nemzetközi találkozónak, melyen ötvennégy ország képviseltette magát. A találkozó célja egy 2015-ig tartó stratégia kidolgozása, amivel a korábbi bukott állam felszámolása után működő közigazgatás léphetne annak helyébe. Ez azért is különösen jelentős, mert a jelenlegi átmeneti kormány mandátuma augusztusban lejár, és addig még az új alkotmány elfogadására is sor fog kerülni. A kormány viszont jelenleg versenyt fut az idővel, hogy minél nagyobb területen szilárdítsa meg az államhatalmat.

Törökország a múlt év óta a húsz éves polgárháború komoly szereplőjlvé lépett elő. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök volt az első Afrikán kívüli vezető politikus, aki az országba látogatott a polgárháború kezdete óta. Törökország emellett komoly diplomáciai, gazdasági és humanitárius erőfeszítéseket tett „Afrika szarváért”. Segélymunkásokat küldött a fővárosba és azon kevés ország közé tartozik, amelyek követséget tartanak fenn Mogadishuban, március óta pedig közvetlen repülőjárat köti össze a két országot. Erdogan miniszterelnök olyannyira bizakodó, hogy miután sikerült a főváros környékéről elűzni az al-Shabaabot, kijelentette, hogy a város nyitva áll az üzleti lehetőségek előtt és nemzetközi összefogással minél előbb meg kell kezdeni az újjáépítést.

Rabb Imre

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »