Áramlik a kínai pénz az USA-ba

Növekvő számban fektetnek be kínai vállalatok az amerikai piacon. A felvásárlási és befektetési hullámot a közgazdászok egy része pozitívnak látja, míg mások felhívják a figyelmet az ebből származó negatív következményekre.

A világ legnépesebb országa vásárlási és befektetési hullámba kezdett az Egyesült Államokban – írta a The Washington Times. A kínai tőke beáramlását számos amerikai közgazdász örömmel vette, de sokan a túlzott kínai befolyástól tartanak.

„Sok kínai vállalat érdeklődik amerikai cégek felvásárlása iránt”- nyilatkozta Siva Yam, az Amerikai-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke (USCCC). Szerinte növekvő trend mutatkozik a távol-keleti ország részéről az észak-amerikai befektetések iránt. 

Ennek a folyamatnak az ékes példája a május közepén a Dalian Wanda Group és az AMC Entertainment között létrejött megállapodás, amelynek keretében 2,6 milliárd dollárért felvásárolta az amerikai moziláncot. A kínai magáncég az AMC összes részvényét megvásárolta és megörökölte a vállalat minden adósságát.  A Dalian vállalta továbbá, hogy még 500 millió dollárt fog befektetni a működtetés finanszírozásába a felvásárlás után, így összesen 3,1 milliárd amerikai dollárt fog kifizetni. A cégcsoport elnöke, Wang Jianling szerint azonban még így is megérte az üzlet. Elmondta, hogy cége érdeklődik a filmgyártás, a luxus hotelek iránt is, tehát várhatóak további kísérletek a piacon való terjeszkedésre.

Az AMC Entertainment számára a felvásárlás egy logikus lépés volt, már két éve létezett egy megállapodás, aminek keretében évente 15 népszerű kínai filmet vetítettek le amerikai mozikban, tehát a mostani felvásárlás nem minden előzmény nélkül született meg. 

További példaként hozható fel, hogy az elmúlt hónapban Federal Reserve jóváhagyta a Bank of East Asia U.S.A. felvásárlását a Kínai Kereskedelmi Bank által, amely Kína legnagyobb bankjának számít. Az üzlet jelentősége tehát nem elhanyagolható. 

Az ázsiai országból a jelenleg problémás amerikai gazdasági helyzet ellenére is nagy az érdeklődés. „Az Egyesült Államok továbbra is a világ legstabilabb gazdaságának számít”- erősítette meg Siva Yam a kínai álláspontot. Elmondása szerint a kínai tőke csak jótékony hatással lesz a gazdaságra. Nem mindenki gondolja ezt így, sokan attól tartanak, hogy a Kínában található olcsó munkaerő vonzó lesz a kínai vezetésű amerikai vállalatoknak és ez áttelepítéshez vezethet. További félelem, hogy a növekvő jelenléttel az üzleti életben túlzott befolyásra tesz szert Kína az Egyesült Államokban.

Termány Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »