Izraeli gesztus a palesztinok felé

Enyhülhet az utóbbi időben igen kiélezettnek bizonyuló palesztin-izraeli viszony: Izrael csütörtök reggelre palesztin területekre szállított 91 holttestet. 79 halottat Ramallahba, a Palesztin Hatóság területéhez tartozó városba visznek, ahol a szervezet elnöke, Mahmud Abbász ünnepélyes temetésen vesz majd részt. A többi 12 halott a Gázai övezetbe tart, ahol a hatalmon lévő Hamasz is ceremóniát fog rendezni. Az eseményekre nemzeti zászlóba öltöztetett koporsókat készítettek elő, és fegyveres tiszteletadást terveznek.   

A palesztin holttesteket eredetileg egy „ellenséges harcosok” számára fentartott izraeli temetőben hantolták el Ciszjordániában. A halottak megítélése a konfliktusok egyik fő forrása, ugyanis míg a palesztinok „mártírokként” ismerik el őket, addig az izraeliek „terroristáknak” és „öngyilkos merénylőknek” tartják az elhunytakat. Az elhunytak között ott van az 1975-ös tel avivi merényletben részt vevő nyolc személy is, akiket izraeli kommandósok öltek meg, miután elfoglaltak egy szállodát a városban.  

A cselekedetet udvarias gesztusként értékelte az izraeli kormány azután, hogy 2010 decemberében megszakadtak a tárgyalások, mivel a palesztinok ellenezték a terjeszkedő izraeli telepesek tevékenységét. Mark Regev, az izraeli kormány szóvivője úgy véli, hogy ” Izrael kész a béketárgyalások azonnali újrakezdésére bármilyen előfeltétel nélkül” – tudósít a CNN. A BBC szerint a palesztinok örülnek a hírnek. A hírügynökség megszólaltatott egy rokont is: az egyik halott anyja, Um Ramez Obeid „nagyon boldog”, mivel visszakapta elveszett fiát. Ugyanakkor a BBC helyi újságírója arról is tájékoztatott, hogy többről van szó, mint puszta gesztusról, a holttestek visszaszolgáltatása része egy alkunak, amely az izraeli börtönökben raboskodó palesztin elítéltek éhségsztárját igyekszik lezárni.

Az események megnövelhetik a 2010-ben megrekedt békefolyamatok újrakezdésének esélyeit, azonban a korábbi történelmi-kulturális ellentétek mindig újabb akadályt gördíthetnek a kiegyezés elé, ezért a jövő továbbra is homályosnak tűnik.

Szabó Zsolt

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »