Ruanda támogatná a kongói lázadókat?

A kongói kormány bejelentette: vizsgálják, hogy Ruanda áll-e a kelet-kongói erőszakhullám mögött. A kongói kormány egy, a BBC által nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés nyomán kezdett nyomozásba. A dokumentumban azt írták, hogy legalább 11 Ruandában toborzott, ruandai nemzetiségű harcos található az újonnan szervezett kelet-kongói milíciában, a Március 23-a Mozgalomban (March 23 Movement, M23).

A ruandai külügyminiszter, Louise Mushikiwabo visszautasította az általa „tévesnek és veszélyesnek” nevezett vádakat. Ezzel szemben Lambert Mende kongói kommunikációs miniszter arról számolt be, hogy az elfogott milicisták közül többen megerősítették a ruandai támogatást, de hozzátette: „bár Ruanda ezt tagadja, jelenleg nincs semmi okunk ezt megkérdőjelezni”.

Nem ez lenne ez első eset, hogy az érintett országok valamelyike támogatná a másik területén harcoló kormányellenes csoportokat. Például a ruandai népirtás idején Kongó állítólag menedéket nyújtott a hutu harcosoknak, bosszúból Ruanda támogatta a Kongóban tevékenykedő lázadócsoportokat abban a második kongói háborúban, amit szokás „Afrika világháborújának” is nevezni. A két ország közötti ellenségeskedés ugyanakkor hivatalosan 2009-ben véget ért, miután kibékültek, felhagyva a másik ellenlábasainak támogatásával.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »