Ötven év börtön Charles Taylornak

Ötven év börtönre ítélték háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért a volt libériai elnököt, Charles Taylor-t.

A hágai székhelyű Sierra Leone-i Különleges Bíróság (SCSL) ötven év börtönre ítélte a hadúrból lett volt libériai elnököt. Charles Taylort a tíz évig húzódó Sierra Leone-i polgárháborúban betöltött szerepéért 2006-ban állították bíróság elé, felelősségét pedig a múlt hónapban mondták ki 11 rendbeli háborús és emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésében. A II. világháborút követő nürnbergi per óta Taylor az első olyan államfő, akinek büntetőjogi felelősségét nemzetközi törvényszék állapította meg.

Bűnlajstromán gyilkosság, terrorizmus, nemi erőszak, gyerekkatonák tartása és kegyetlen bánásmód is szerepel, számlájára írható a horrorisztikus bűntetteket elkövető lázadók felbujtása és felfegyverzése, amiért rabszolgamunkával kitermelt, úgynevezett véres gyémántokat kapott fizetségként. Az 1991 és 2002 közötti polgárháborúkban mintegy ötvenezer ember vesztette életét. 

Bár a vád nyolcvanévnyi börtönbüntetést kívánt kiharcolni a volt libériai elnök számára, a 64 éves Taylornak végül fél évszázadot kell az Egyesült Királyság egy szigorúan őrzött fegyházában letölteni. A hat éve húzódó ügyben Taylor végig ártatlannak vallotta magát, kitartva amellett, hogy egyetlen igaz célja a béke és stabilitás megteremtése volt a nyugat-afrikai térségben, míg a különleges bíróságot azzal vádolta, hogy az Egyesült Államoktól kapott elszámolatlan pénzeket az ellene tanúskodók lefizetésére használták fel. Amennyiben ügyvédjei korára hivatkozva fellebbeznek a kiszabott büntetés ellen, a per tovább folytatódhat.

Meleg Veronika

Friss hírek