Észak-koreaiak ezrei kapnak munkalehetőséget Kínában

Északkelet-Kína három tartománya 20 ezer munkavállalási vízum kiadását tervezi észak-koreaiak számára – értesültek dél-koreai források.

Kína korábban igyekezett szigorúan fellépni a határ túloldaláról érkező illegális munkavállalókkal szemben, akiket leginkább szállodákban alkalmaztak, sokan szolgálóként dolgoztak, kínaiak számára alantas munkát végeztek.

A jelek szerint azonban Csilin (Jilin), Liaoning és Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományok úgy döntöttek, hogy szabályos munkavállalási lehetőséget adnak a szomszédos ország állampolgárainak – tudta meg szöuli diplomáciai forrásból a The Chosun Ilbo című dél-koreai napilap.

A csilini Tumen város egyik vállalata már 29 észak-koreai nőt alkalmazott ebben a hónapban és további 160-at vár. A három tartomány újságjai tele vannak az észak-koreaiaknak állást ajánló hirdetésekkel.

Médiajelentések szerint főként a gyártó és szolgáltató ágazat számít rájuk, s átlagosan 150 dollár (35.700 forint) feletti havi jövedelemre számíthatnak. A két Korea közös ipari komplexumában, Keszongban 110 dollár (26 ezer forint) körül van a nominálbér.

Az új politika elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő kis- és közepes kínai vállalatoknak nyújt kedvező lehetőséget, egyben a dolgozóknak, valamint otthon maradt hozzátartozóiknak. A phenjani bankokba érkező pénz végső soron az országnak is hasznot hoz – jegyzik meg megfigyelők.

MTI

Friss hírek