Pekingbe szökött a vak kínai aktivista bátyja (is)

Csen Kuang-cseng bátyja kedd éjjel Pekingbe szökött, hogy ártatlanul letartóztatott és fogva tartott fia kiszabadításához jogi segítséget kérjen.

A nemrégiben az Egyesült Államokba érkezett vak kínai aktivista, Csen Kuangcseng (Chen Guangcheng) bátyja megszökött a rendőrök által őrzött nyugat-kínai Santung (Shandong) tartománybeli szülőfalujából, hogy Pekingben jogi segítséget kérjen fiának. A báty, Csen Kuangfu (Chen Guangfu) fiát röviddel a vak aktivista szökése után tartóztatták le a hatóságok szándékos emberölés vádjával.

A vak aktivista Amerikába távozása véget vetett a Peking és Washington között kirobbant diplomáciai vitának, azonban családját és segítőit továbbra is megfigyelik és őrzik a hatóságok. Csen nyilatkozata szerint aggódik rokonai biztonsága miatt, és reméli, hogy a kínai kormány ígéreteinek megfelelően nem esik bántódása családtagjainak.

Csen Kuangfu az őt képviselő ügyvédnek azt mondta, hogy a múlt hónapban, röviddel Csen Kuangcseng eltűnése után a lakását felkereső és fiát bántalmazó helyi rendőrökre önvédelemből támadt rá a fiú, de nem ölt meg senkit. Az aktivista unokaöccsét május 9-e óta tartják őrizetben, családjától megtagadva a látogatást. A korábbi esetek alapján elképzelhető, hogy fizikailag is bántalmazzák a fogva tartott férfit.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában az idősebb Csen azt nyilatkozta, hogy kedden éjjel szökött el a faluból mialatt a házát őrző rendőrök aludtak. Elmondása szerint a hatóságok figyelmeztették őt, hogy fia keményebb büntetésre számíthat abban az esetben, ha beszél a történtekről, ő azonban fel akarta emelni a szavát, és mindenképpen jogi segítséget akar kérni. Az őket segítő ügyvéd nyilatkozata szerint az őrizetben tartott fiú édesanyja beleegyezett, hogy ő és ügyvédtársa képviseljék fiát, ám a hatóságok ezt nem hagyták jóvá, és kinevezett ügyvédeket fognak a fiú mellé rendelni.

Csen Kuang-csenget, az autodidakta jogi szakértőt és emberi jogi aktivistát 2006-ban koholt vádak alapján tartóztatták le, amiért felemelte hangját az „egy gyermek politika” keretein belül elkövetett kikényszerített abortuszok ellen. Családjával együtt éveken keresztül házi őrizetben tartották, ahonnan idén április végén sikerült megszöknie, majd a pekingi amerikai nagykövetségen kért menedéket. A nagy diplomáciai vihart kavart eset lezárásaként Csen a múlt hét végén családjával együtt az Egyesült Államokba távozhatott, ahol jogi tanulmányokat folytathat majd a New York-i Egyetem ösztöndíjasaként.

Palócz Eszter

Friss hírek