Obama lezárja „Amerika jó háborúját”

A NATO-konferencián megegyeztek, hogy 2013 nyarán véget ér az immár egész évtizede tartó szövetséges háborús szereplés Afganisztánban. Itt az ideje, hogy az afgán nép újra felelősséget vállalhasson saját biztonságáért. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő kivonul az országból.

Barack Obama, aki első elnökjelöltsége alatt „Amerika jó háborújának” titulálta, és kampányában is támogatta az afganisztáni szerepvállalást, a chicagói NATO-csúcson megkezdte a kilépést a konfliktusból, mondván „erőink megtörték a tálibok lendületét”. Az amerikai elnök ugyanakkor kiemelte, hogy az „igazi kihívások” megmaradtak: el kell rendezni a problémákat a határ túloldalán, Pakisztánban, és hogy a konferencia még nem talált megoldást a lezárt utánpótlási vonalak újranyitására, illetve hogy hogyan lehetne szembeszállni a rejtett búvóhelyekről támadó felkelőkkel. „Egyik ország sem tudhatja magáénak azt a fajta biztonságot, stabilitást és prosperitást, ami szükségeltetik ezen rendkívüli problémák megoldására.”

Az afganisztáni kivonulás terve „visszavonhatatlan” – jelentették ki a világ vezetői a kommünikéjükben. Tízévnyi háború és a világgazdaság megtántorodása után a nyugati államok már nem akarják fizetni, sem pénzben, sem életekben, egy olyan terület megszelídítését, amely évszázadok óta ellenáll a külföldi kísérleteknek.

Bernáth Márk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »