Közös magyar-szlovén bélyeget adnak ki

Muravidéki és rábavidéki néprajzi kincsek láthatók a Magyar Posta és a Szlovén Posta első közös bélyegkisívén, amelyet Mariborban, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezett Maribofila 2012 nemzetközi bélyegkiállításon mutattak be pénteken.

A magyar-szlovén közös kibocsátás témaválasztása a közös kulturális és népművészeti emlékeket tükrözi – áll a Magyar Posta közleményében.

A bélyegképek közös témája a fazekasság. Magyarországon Szentgotthárd környékén él a szlovén nemzetiségű lakosság többsége, ezért a bal oldali bélyegképen ennek jellegzetes tárgyai és épületei láthatók. A jobb oldali bélyegképen muravidéki helytörténeti tárgyak és emlékek szerepelnek, köztük a tájegység jellegzetessége a fekete kerámia.

A bélyegképek a felsőszölnöki füstösház és a filovici fazekas falu épületeit is megörökítik, a kisív keretrajza pedig a közös bélyegkiadást hirdeti magyar és szlovén nyelven.

A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon is a közös néprajzi hagyományok tárgyai láthatók, az alkalmi bélyegzőn pedig a korongozás egy jellegzetes pillanatát örökítette meg Baticz Barnabás, magyar grafikusművész. Az együttműködés egyik különlegessége, hogy a kiadás mindkét országban Baticz Barnabás tervei alapján valósul meg.

A bélyeg kibocsátásához Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, a tárgyak és fotóanyagok elkészüléséhez pedig a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum, valamint a Pomurski muzej Murska Sobota gyűjtemény nyújtott segítséget.

A filatéliai különlegességből 200 ezer példány készült a Magyar Állami Nyomdában és 520 forintos össznévértékkel kerül forgalomba.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »