Horvátországi magyarság: bejegyzik a kisebbségi önkormányzatokat

A horvátországi magyarok, bár kevesen vannak, igyekeznek erősödni. Ezt szolgálja a kisebbségi önkormányzatok bejegyzése és ezt támasztja alá képviselőik tanácskozása az államfővel, a horvátországi magyarokat érintő problémákról, valamint Jakab Sándor budapesti látogatása. Soron következő összefoglalóban ezeket a témákat szedtük csokorba.

Bejegyzik a kisebbségi önkormányzatokat

A múlt héten a horvát közigazgatási hivatal elkezdte a bejegyzési határozatok kiküldését az országos kisebbségi önkormányzati választásokon mandátumhoz jutott kisebbségi önkormányzatoknak. A tavaly nyáron megválasztott kisebbségi önkormányzatoknak sajnálatos módon nagyon sokat kellett várniuk arra, hogy hivatalosan is bejegyezze őket a horvát közigazgatási hivatal. Sokféle értelmezés látott napvilágot a történtekről, sokan kértek törvényértelmezést hivataloktól, minisztériumoktól. A helyzet azonban lassan, de biztosan megoldódni látszik. A közigazgatási minisztérium és a Helyi Demokrácia Ügynöksége (ALD) szervezésében május 21-én Eszéken regionális tanácskozásra került sor – az Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megyei kisebbségi önkormányzatok képviselőinek részvételével. Az újonnan megválasztott kisebbségi önkormányzatok és képviselők jogai és kötelezettségei képezték a tanácskozás témáját. Az országos előadássorozat része volt az eszéki rendezvény, amelyen minden horvátországi kisebbség választott képviselői, illetve önkormányzat tagjai voltak jelen.

A horvátországi magyarság választott képviselőit fogadta a horvát államfő

Május 16-án a horvátországi magyarság legitim képviselői, Magyar Egyesületek Szövetség (MESZ) küldöttségének tagjai találkoztak Ivo Josipovic horvát államfővel. A munkajellegű megbeszélésen jelen volt Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke, Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Kel József, a Vukovár-Szerém Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Tóth Sándor, a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A találkozó során elhangzott, hogy a horvátországi magyar közösség nem csak művelődési és hagyományőrző egyesületek alkotta csoportosulás, és a magyarság érdekvédelmét és érdekképviseletét karakán módon felvállaló csúcsszervezetet sem csak műkedvelő szervezet.

A magyar, mint autochton kisebbség (helyben létrejött kisebbség) hosszú ittléte alatt kiépített egy társadalmi struktúrát, amit nem lehet többé amatőr szinten kezelni. Ezt a struktúrát kell majd pár éven belül beépíteni a rendszerbe. A Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) az elmúlt 15 évben tájházakat alakított ki, Magyar Házakat hozott létre, elindította a játszóház programot, oktatási intézményt alapított, könyveket adott ki, különböző kutatásokban vett részt és még számos más területen bizonyított a magyarság körében.

A MESZ képviselői részletesen tájékoztatták a köztársasági elnököt a szóban forgó létesítmények, programok finanszírozási módjáról, és sürgették ezek tartós pénzelésének biztosítását. Josipović államfőnek kifejtették azt is, hogy közösségünk és választott képviselőink szeretnék, ha a horvátországi magyarság kevésbé függne az aktuális politikai helyzettől. Az államfő tudomásul vette a problémákat, s javasolta, hogy a többi kisebbség képviselőivel közösen forduljanak az államfői hivatalhoz. Elégedett vagyok a találkozón tapasztaltakkal, s azzal is, hogy az előirányzottnál jóval több időt tölthettünk az államfővel. Elnök úr nagy hangsúlyt fektet a horvátországi magyarság aktuális problémáira. Nem azzal a céllal mentünk az államfői hivatalba, hogy elmondjuk, hány magyar egyesület működik Horvátországban, hanem konkrét problémákkal fordultunk elnök úrhoz – nyilatkozta Juhász Sándor, az Egyesület elnöke.

Orbán Viktor a HMDK elnökét fogadta

Május elején, a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő kérdésekről és a szomszédos ország belpolitikai életének aktuális fejleményeiről volt szó Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnökének budapesti találkozóján. Jakab Sándor a megbeszélésen kitért a legfontosabb nemzetmegtartó területeken, így az oktatás, a közművelődés, valamint a hagyományápolás terén végzett tevékenységükre, emellett hangsúlyozta a gazdasági életben való erőteljesebb részvétel fontosságát is. Az MTI közleménye szerint a vendéglátók Magyarország kormányának támogatásáról biztosították a HMDK törekvéseit és nemzetépítő szolgálatát.

összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »