Váratlan támogatás a palesztinoknak

Meglepő helyről kapott támogatást a palesztin ellenállás: a Dél-afrikai Köztársaság kormánya kifejezte ellenszenvét amiatt, hogy az 1967-es háború nyomán elfoglalt területeken gyártott termékeket izraeliként tüntessék fel a kerekedők. A javaslat felkéri őket arra, hogy „ne címkézzék inkorrekt módon a megszállt palesztin területekről származó termékeket izraeli készítményekként”.

Az ABC News szerint annak ellenére, hogy a határozat csak júniusban léphet érvénybe, az izraeliek már most az illetékes nagykövet beidézését tervezik. „Az összes ilyen megnyilvánulás rasszimusra utal” – véli Yigal Palmor izraeli külügyminisztériumi szóvivő. Felhívják a feigyelmet arra is, hogy más ország esetében nem történt felkérés bojkottra, pedig számos más helyen léteznek területi viszályok.

A Reuters információ szerint a dél-afrikai kormány szerint nem az a szándékuk, hogy különbséget tegyenek, hanem lehetőséget akarnak adni a fogyasztóknak, hogy a pontos ismeretek alapján eldöntsék, meg akarják-e venni az adott terméket, vagy sem. Az izraeli ipari és kereskedelmi miniszter, Shalom Simhon kifejtette, hogy az izraeliek számára aggasztó lehet egy ilyen intézkedés bevezetése, mivel nemzetközi kampánnyá szélesedhet.

A palesztinok ezzel szemben pozitív fejleményként értékelték a váratlan segítséget. Az ABC News szerint a Palesztin Nemzeti Hatóság szóvivője, Ghasszán Khatíb egyenesen „őszinte kihívásnak” nevezte a lépést Izraellel szemben. Az arabok ezzel régi küzdelmükhöz szereztek támogatást. Bár az afrikaiaknak nem lételem az izraeli behozatal, állásfoglalásuk oázis lehet a sivatagban a palesztinok számára. 

Szabó Zsolt

Friss hírek