Hajsza a kongói dezertőrök után

Az elmúlt hetekben erőszakhullám söpört végig a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, miután a hadsereg több száz katonája dezertált, mert elégedetlenek voltak a fizetésükkel és szolgálati körülményeikkel. Legutóbb az észak-kivui Bunagana városkát próbálták bevenni a lázadók, sikertelenül. Huszonöt lázadó esett el, míg a kormányerők emberveszteség nélkül megúszták a harcot – adta hírül a Reuters.

Az átállt katonák a háborús bűnökért körözött Bosco Ntaganda tábornokot és Sultani Makenga ezredest támogatják. Ők a vezetői annak a tuszik által alkotott CNDP milíciának, mely a szomszédos Ruanda támogatásával éveken át harcolt egyrészt a kongói kormányzat, másrészt a hutu dominálta FDLR milícia ellen. 2009-ben azonban a két ország békét kötött, ennek eredményeképpen pedig a CNDP-t integrálták a kongói hivatalos hadseregbe (FARDC).

Ntaganda kiválása a szakértők szerint annak tudható be, hogy a nemzetközi nyomás miatt a kinshasai vezetés fontolóra vette, hogy letartóztassa az egykori lázadóvezért. A CNDP-vezető ellen ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2008-ban elfogatóparancsot adott ki, többek között gyerekkatonák alkalmazása miatt – ezt a vádat egyébként épp a múlt héten erősítette meg a Human Rights Watch.

A folyamatos harcokat természetesen a polgári lakosság szenvedi meg leginkább: mindennaposak az emberi jogi jogsértések, és nem csak a lázadók részéről. Gyakran a kormánykatonák is követnek el atrocitásokat, így ők legalább akkora veszélyt jelentenek a helyiekre, mint a lázadók.

Rabb Imre

Friss hírek