Friss hírek

A KMKSZ látja el a magyarigazolványokkal kapcsolatos feladatokat

A jövőben is a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) látja el a magyarigazolványok kiadásával kapcsolatos feladatokat – mondta el Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága keddi zárt ülése után az MTI-nek.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány a választások után új rendszert alakított ki a magyarigazolványokkal összefüggő ügyintézésre. Emlékeztetett arra döntésre, miszerint a negatív tapasztalatok miatt nem kívánták a korábbi együttműködést az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel fenntartani, hanem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel kötöttek megállapodást.

A KMKSZ vesz részt így a vízumok kiadásához szükséges támogató nyilatkozatok kiadásában, amelyben közreműködnek a történelmi egyházak és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség is – jelezte.

Az új rendszerben az eddigi tapasztalatok szerint a korábbi visszaélések megszűntek, az működőképes, és azon nem is kívánnak változtatni. Így a magyarigazolványok és a vízumokhoz szükséges támogató nyilatkozatokat kiadását továbbra is ez a KMKSZ végzi majd.

A külügyi államtitkár az új metódussal összefüggésben érkezett ellenzéki kritikai észrevételekkel nem kívánt foglalkozni. Németh Zsolt azt mondta: azért tartotta szükségesnek, hogy a visszaélésekről a bizottság zárt ülésén részletes tájékoztatást adjon, hogy lehetősége legyen az ellenzéki képviselőknek is megérteniük azokat a szempontokat, amelyek a döntés során a kormányzatot vezérelték. Az államtitkár kérdésre megerősítette, a korábbi vizsgálati eredmények továbbra is titkos minősítésűek. 

A Külügyminisztérium 2010. október 8-án adott ki közleményt arra vonatkozóan, hogy a magyarigazolványokkal kapcsolatos rendezetlen körülmények miatt  felfüggeszti az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jogát a vízumok beszerzéséhez szükséges támogató nyilatkozatok kiadására. Ezt megelőzően, júliusban rendelkeztek arról, hogy meg kell szüntetni az UMDSZ jogát a magyarigazolványok kiadására.

A vonatkozó vizsgálat lefolytatását Németh Zsolt, a  Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kezdeményezte ezzel egy időben annak kiderítése érdekében, hogy kit terhel a politikai felelősség, amiért valószínűsíthetően jogosulatlanok is hozzájutottak magyarigazolványokhoz.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még tavaly július elején döntött arról, hogy Kárpátalján csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat, mert az arra jogosultaknál jóval többen kaptak igazolványt. Mint akkor az MTI-nek elmondta, vizsgálatot rendelt el amiatt, hogy több magyarigazolványt adtak ki, mint ahányan magyarnak vallják magukat Kárpátalján.

Németh Zsolt külügyi államtitkár akkor az UMDSZ-t tette felelőssé az “anomáliáért”, a szervezet azonban visszautasította a jogosulatlan magyarigazolvány-kiadással kapcsolatos állításokat. A külügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy az UMDSZ öt kárpátaljai irodáján keresztül feltételezhetően “olyan politikai és gazdasági körök jutottak magyarigazolványokhoz, amelyek visszaéltek az okmányokkal”.

A döntés előtt Németh Zsolt 2010. június 30-án, Ungváron folytatott megbeszélést mások mellett Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával  és Kovács Miklóssal, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség elnökével. Ekkor “megdöbbenve tapasztalta”, hogy 165 ezer körüli magyarigazolványt adtak már ki Kárpátalján. Ez a szám jóval több, mint az igazolvány kiváltására jogosult 14 évnél idősebb kárpátaljai magyarok száma, hiszen ők nagyjából 100-120 ezren lehetnek. Ők az okmány birtokában például könnyített módon juthatnak hozzá az európai uniós országok vízumaihoz is.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek