A tabukérdéseket sem kerülik az EU vezetői

Még maguk a résztvevők sem tudják pontosan, hogy mi fog kisülni az uniós vezetők szerda esti csúcsvacsorájából, amelynek menüjén a növekedési stratégia fő kontúrjainak megvitatása és az euróövezet stabilitása szerepel.

A szerda esti informális uniós csúcs előtt egy nappal nyilvánvalóvá vált, hogy még a főszereplők számára is jobbára titok, hogy mi jön majd ki az állam- és kormányfők fehér asztal mögötti eszmecseréjéből, amelyen tabutémák is napirenden lesznek. „Forradalmian újra senki se számítson, de a beszélgetés akár fordulópont is lehet” – árult el némi tanácstalanságot kedden egy tagállami diplomata, aki magyarázatképpen hozzátette, hogy az egyeztetések eddig többnyire kétoldalú keretek között zajlottak, most lesz az első alkalom a felmerülő kérdések közös megvitatására.

A látszólagos bizonytalanság oka, hogy a vezetők az azonnali döntés kényszere helyett ötletbörzét tartanak arról, hogyan indítsák be a növekedést az Európai Unióban, annak is a megszorításoktól leginkább szenvedő déli perifériáján. Az asztalon lévő elképzelések közé tartozik a nagy infrastruktúra-fejlesztési beruházások finanszírozását megkönnyíteni hivatott projektkötvények kipróbálása, az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjének 10 milliárd euróval történő megemelése, a felhasználatlan strukturális alapok növekedés és munkahelyteremtés szolgálatába állítása, de fontos belső piaci jogszabályokról (például az európai szabadalomról és az energiahatékonysági irányelvről) folytatott viták gyors lezárása, amelyek ugyancsak nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.

Az állam- és kormányfők mostani vitája hivatalosan az Európai Tanács június végi ülésén ebben a tárgyban elfogadandó döntéseinek előkészítését szolgálja. „Ebben a stádiumban nem következtetések levonása vagy döntések meghozatala a cél, hanem az Európai Tanács júniusi ülésén meghozandó politikai döntések lehető legalaposabb előkészítése. Ha vacsoránk végén közös nevezőre jutunk a növekedési stratégia fő elemeiről, júniusban meghozhatjuk a végleges döntéseket” – áll Herman Van Rompuy, az EiT-elnökének az állam- és kormányfőknek küldött meghívójában.

A csúcsot figyelemmel kísérőket és magukat a résztvevőket azonban elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, amelyek erősen megosztják a tagállamokat, a vita informális jellegére és az euró körüli turbulenciákra való tekintettel mégis óhatatlanul felmerülnek majd. „Meggyőződésem, hogy a hosszú távú perspektívát illetően nem lehetnek tabukérdések. Egyáltalán nem korai előre tekinteni és elgondolkodni a gazdasági és monetáris unión belüli mélyrehatóbb változásokról. Egy egységesebb rendszer felé elmozdulás számos szempontból növelné a bizalmat az euróban és általában az európai gazdaságban” – fogalmazott sokatmondóan levelében az Európai Tanács elnöke.

A találkozónak különös jelentőséget ad, hogy nem egy tabukérdésben az EU két tenorja, Németország és az új elnök által irányított Franciaország szögesen ellentétes álláspontot képvisel. Ezek közé tartozik az eurókötvények, vagyis a közös adósságkibocsátás problematikája, amit Francois Hollande támogat, Angela Merkel német kancellár viszont továbbra is ellenez. Megfigyelők arra számítanak, hogy a vacsorán annak a lehetősége is felmerül majd, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) közvetlenül is részt vehessen majd a valutaövezeti bankok feltőkésítésében. Hollande és néhány más kollégája az Európai Központi Bank még aktívabb szerepvállalásáról sem mondott le, és ha már „szabadfogású műfajról lesz szó”, a spanyol bankválságra való tekintettel egyesek egy páneurópai betétgarancia-rendszer és banki rezolúciós alap, lényegében egy európai bankunió létrehozására is javaslatot tehetnek majd. Utóbbi kezdeményezés nagy előnye, hogy ezzel elejét lehetne venni a bankok elleni rohamnak, hiszen ha a betéteket uniós szinten garantálnák, akkor nem lenne értelme kivenni és egy másik ország bankjába áthelyezni a megtakarításokat.

Az akut és robbanásveszélyes görög helyzetet is megvitatják majd az EU vezetői, ám – miként egy diplomata elismerte – túl sokat a jelenlegi helyzetben nem tehetnek, valamennyien lélegzetvisszafojtva és szorongva várják a június 17-re kiírt megismételt választásokat, amelyek kimenetelétől függ majd Görögország euró-tagsága és az átgyűrűzés veszélye miatt az egységes valuta jövője is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »