További növekedésre készül Kína

A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) egyértelműen letette a voksát a növekedéspárti politika mellett követve francia kollegáját. Egy vasárnapi  rádióinterjúban elmondta, hogy Peking nyitva hagyja az ajtót a további monetáris és fiskális politikai lazítások előtt. Hangsúlyozta, hogy jelen környezetben nem alkalmazható a kivárás politikája. Szavai egyértelműen arra utalnak, hogy a döntéshozók a gazdaság gyengülésének jeleit vélik felfedezni a rendszerben.

Márciusban az éves GDP növekedési ütemet 7,5%-ra csökkentették az előzetes 8%-ról, amit az áprilisi export-import és ipari termelés adatai is alátámasztanak.

Az ingatlanpiaci lufi kialakulása miatt a jelenlegi szabályozási politikát is megreformálják; adópolitikai változások mellett, vásárlási határérték bevezetése várható. Az ingatlanpiaci változások lefelé mutató kockázatot jelentenek a GDP növekedésre, hiszen a bruttó hazai termékhez mintegy 13%-kal járul hozzá e terület.

A kormány ezenfelül felgyorsítja a kísérleti adóreform bevezetését. A program keretében bizonyos iparágak az iparűzési adó helyett, egy alacsonyabb ÁFA megfizetésével tudják majd le befizetési kötelezettségeiket az állam felé.

A most felvázolt intézkedések mellett a központi bank továbbra is élhet a kötelező tartalék ráta csökkentésével a hitelezés aktivitás további fokozása céljából.

Az utóbbi időben tapasztalható piaci félelmek így nem voltak alaptalanok. A fentebb felvázolt intézkedések a nyersanyagpiacokra és részvénypiacokra kedvezően hathatnak a következő napokban, azonban véleményünk szerint az ingatlanpiaci lufi kidurranása továbbra is jelentős kockázatot jelent.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »