Japán fellőtte első kereskedelmi rakétáját

Japán fellőtte első kereskedelmi célú hordozórakétáját, ezzel felhelyezve magát a kereskedelmi célú űripari térképre.

Pénteken Japán fellőtte első kereskedelmi célú hordozórakétáját (H-2A). A rakéta négy műholdat állított pályára, ebből egy japán műholdat, amely a víz földi körforgását vizsgálja, emellett egy dél-koreai távérzékelő műhold és két másik, kisebb japán űreszköz kapott helyet a H2-A-n.

A japán űrügynökség által felszerelt szatellit a globális klímaváltozást kutató műholdsorozatának első állomása. A dél-koreai űrügynökség a Kompsat-3-at helyezte el a hordozórakétán, amely egy nagyfelbontású optikai távérzékelő műhold, amellyel a Föld felszínét kívánják vizsgálni. Helyet kapott ezen kívül további két kisebb japán szatellit is, amelyek közül az egyik egy technológiai kísérleti űreszköz, a másik pedig egy egyetemi műhold.

Japán mintegy egy évtizede dédelgetett álma, hogy bekapcsolódhasson a kereskedelmi célú űrkutatási programba. Ez az álom mára valóra vált, hiszen 21. alkalommal használta a H-2A rakétát, amely 2007 óta a Mitsubishi nehézipari vállalatának szolgálatában áll  – ezen kívül tervezi az újabb generációs H-3-as rakéta fellövését. A fejlesztések dinamikája alapján Japán jó eséllyel felkerülhet a jelenleg Oroszország és Európa által dominált kereskedelmi űripar radarhálójára.

Tamás Ágoston

Friss hírek