Ellenzéki örömünnep Angolában

Az ellenzéki Nemzeti Egység a Teljes Felszabadításért (Uniăo Nacional para a Independęncia Total de Angola, UNITA) támogatóinak ezrei vonultak szombaton az utcákra örömükben, miután egy bírósági döntés az angolai választási bizottság fejének lemondását rendelte el. A szabad, tisztességes választásokért és a törvények tiszteletben tartásáért felvonulók számát a párt tízezer körülire becsülte.

Isaias Samakuva pártelnök felszólalásában elmondta: követelik, hogy José Eduardo dos Santos elnök biztosítsa a szeptemberben esedékes választások akadálytalan lebonyolítását.

A főváros mellett több településen is tartottak hasonló rendezvényeket, eredetileg azzal a céllal, hogy Suzana Ingles, a választási bizottság elnökének lemondását követeljék, mivel az UNITA szerint nem felelt meg a tisztség betöltéséhez szükséges követelményeknek. Meglepetésre azonban az ország legfelsőbb bírósága csütörtöki döntésében lemondásra kötelezte Inglest.  Az ítélet azért is érte váratlanul a pártot, mert az országot 1975-ös függetlenné válása kormányzó Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (Movimento Popular de Libertaçăo de Angola, MPLA) hatalma eddig megkérdőjelezhetetlennek látszott.

Szeptemberben mindössze harmadszor kerül sor választásokra Angola történelmében:            1992-ben a polgárháború kiújulása miatt eredménytelenül zárult a voksolás, ezt követően pedig legközelebb 2008-ban, a harcok vége után hat évvel adhatták le szavazataikat az ország választói.

Tési Áron

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »