Megérkeztek az első ECOWAS katonák Bissau-Guineába

Megérkeztek a nyugat-afrikai szervezet első békefenntartó katonái Bissau-Guineába, hogy segítsenek helyreállítani a rendet az elmúlt hónap zűrzavaros időszaka után.

Az ECOWAS egyelőre hetven katonát küldött a térségbe, de várhatóan napokon belül megérkezik a helyzet stabilizálására kijelölt mintegy 600 fős állomány többi tagja is. A békefenntartó csapat feladatai közé tartozik majd többek közt az is, hogy enyhítse a Bissau-Guineában lassan egy éve tartózkodó angolai tisztek befolyását, akik eredetileg azért érkeztek az országba, hogy segítsék a – nyugati hírszerzők szerint kábítószerügyletekbe bonyolódott – hadsereg szervezeti reformját. Az országot csaknem egy hónapja felforgató államcsínyt vezető katonai junta és a polgári erők, köszönhetően az ECOWAS nyomásának, 12 hónapos türelmi időben állapodtak meg, mely után várhatóan új választásokat írnak ki. Addig is, egy időben azzal, hogy az első békefenntartó katona átlépte az országhatárt, az átmeneti kormány által kijelölt miniszterelnök, Rui Duarte Barros felesküdött hivatalára. 

Bissau-Guinea 40 éves függetlensége óta egyetlen államfőjének sem sikerült kitöltenie hivatali idejét. Az ország a kábítószercsempészek elosztóbázisává vált a latin-amerikai és európai megrendelők között. A lakosság közel 70 százaléka súlyos szegénységben él, kiszolgáltatva a külföldi segélyeknek.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »