Megérkeztek az első ECOWAS katonák Bissau-Guineába

Megérkeztek a nyugat-afrikai szervezet első békefenntartó katonái Bissau-Guineába, hogy segítsenek helyreállítani a rendet az elmúlt hónap zűrzavaros időszaka után.

Az ECOWAS egyelőre hetven katonát küldött a térségbe, de várhatóan napokon belül megérkezik a helyzet stabilizálására kijelölt mintegy 600 fős állomány többi tagja is. A békefenntartó csapat feladatai közé tartozik majd többek közt az is, hogy enyhítse a Bissau-Guineában lassan egy éve tartózkodó angolai tisztek befolyását, akik eredetileg azért érkeztek az országba, hogy segítsék a – nyugati hírszerzők szerint kábítószerügyletekbe bonyolódott – hadsereg szervezeti reformját. Az országot csaknem egy hónapja felforgató államcsínyt vezető katonai junta és a polgári erők, köszönhetően az ECOWAS nyomásának, 12 hónapos türelmi időben állapodtak meg, mely után várhatóan új választásokat írnak ki. Addig is, egy időben azzal, hogy az első békefenntartó katona átlépte az országhatárt, az átmeneti kormány által kijelölt miniszterelnök, Rui Duarte Barros felesküdött hivatalára. 

Bissau-Guinea 40 éves függetlensége óta egyetlen államfőjének sem sikerült kitöltenie hivatali idejét. Az ország a kábítószercsempészek elosztóbázisává vált a latin-amerikai és európai megrendelők között. A lakosság közel 70 százaléka súlyos szegénységben él, kiszolgáltatva a külföldi segélyeknek.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »