Szerbia: Előre borítékolható választási eredmények

Noha számos kétséges körülmény árnyékolja be a szerbiai választások első fordulójának eredményeit, a szocialisták – mondhatni királycsinálókként – megtarthatják a hatalmon lévő Demokrata Pártot. Végül a VMSZ is kiáll Tadić mellett.

Mint azt korábban írtuk, a május 5-én tartott szerbiai választások első fordulója során a pártlisták közötti versenyt a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte, míg az elnökjelöltek közül Tomislav Nikolić végzett első helyen – igaz, csak tized százalékokkal előzte meg az eddig hatalmon lévő államfőt.

Botrányos visszaszámlálás

A május 20-i második fordulót megelőző egy-másfél hét alatt a szerb közélet a két esélyes elnökjelölt egymást lejárató kampányától, heves blogbejegyzésektől és a sorra napvilágra kerülő választási csalásokról szólt. Országszerte és a Vajdaságban is több visszaélésre derült fény: az újraszámolt szavazatok között egymástól eltérő színű cédulákat vagy éppen a választási névjegyzékben feltüntetettől eltérő számú szavazatokra bukkantak az újraszámlálás során.

Ebből kifolyólag Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) büntetővádi feljelentést is tett az önkormányzati választást érintő feltételezett csalások miatt. Az eset nem egyedi: a Tadić vezette Demokrata Párt (DS) ellenfelei, többek között a Szerbiai Egyesült Régiók párt is országszerte hasonló panasszal járult a Központi Választási Bizottsághoz. Többen a ’90-es évek legsötétebb korszakait idézték fel, ma, 2012-ben, amikor Szerbia soha még ilyen közel nem volt ez Európai Unióhoz.

Mindez azonban nem talált meghallgattatásra: a Bizottság megállapítása szerint az első forduló eredményesen zajlott le. Több kutatóintézet is kiállt a voksolás tisztasága mellett, így tett példázl a Politikai Kiválóság Alapítvány is.

Szócsaták

Volt mivel visszavágjon Tadić a voksolások eredményét kétségbevonóknak, elsősorban fő ellenlábasának, Nikolić-nak: a kampány hajrájában azzal vádolta a Haladó Párt vezetőjét, hogy a folyamatos rágalmazással az országról kialakított pozitív képet rombolja, elijeszti a befektetőket és a szerb politika stabilitását vonja kétségbe. Mindeközben a Demokrata Pártvezére garantálta választópolgárainak az ország biztonságát és stabilitását, kellő alkalommal hangsúlyozva az Unió személye iránti bizalmát és az ország csatlakozás felé történő folyamatos előrehaladását.

A szerda esti tévévitában ugyanakkor Nikolić sem hagyta szó nélkül a vádakat, hiszen emlékeztette a tévénézőket a korrupció folyamatos jelenlétére és az ország gazdasági stagnálására. Mindez azonban nem hatotta meg a szavazókat: utólagos visszajelzések szerint Tadić volt a meggyőzőbb. Különösen ellenfelének azon kijelentése után, melyben Nikolić világossá tette, hogy kész – a szó szoros értelémében – megverekedni minden egyes szavazatért.

Erre azután került sor, hogy vasárnap erősítette meg részvételi szándékát a voksolás második felvonásában. Előzetesen ugyanis meglebegtette, hogy mivel nem tekinti érvényesnek a korábbi forduló eredményeit, csak azok kivizsgálása után hajlandó ringbe szállni.

Sejthető végeredmény

Mindenesetre hiábavalónak tűnik minden erőfeszítés: a megismételt szavazatszámlálások botrányai ellenére is mind többen állnak ki az eddigi elnök mellett. Mindeközben Boris Tadić sem ül a babérjain: hétvégén egy kimerítő vajdasági kampánykörúton vett részt, melynek során találkozott híveivel Adán, Zentán, Magyarkanizsán és Szabadkán. Újvidéken 28 pályázaton elnyert traktor kulcsát adta át az újdonsült tulajdonosoknak. 

Nem mulasztott el egyeztetni az addig egészen ellenséges álláspontot foglaló Pásztor Istvánnal sem, a legnagyobb magyar párt elnökével. A tárgyalás eredményeire azonban szerda estig kellett várni: Pásztor csak ekkor nyilatkozott arról, hogy a VMSZ szavazókat a választásokon való részvételre és Tadić támogatására buzdítja.

A két pártvezér között ugyanis elvi megállapodás született a választásokat követő szövetségről, ami kiegészülve a Szocialita Párttal a legnagyobb valószínűséggel kormánytöbbséget fog eredményezni. Pásztor szerint a DS az egyetlen párt, amivel szövetségre lépve biztosítva lesz a VMSZ számára fontos kérdések megfelelő súllyal történő képviselete, legyen szó a kulturális autonómiáról, a restitúciós törvény végrehajtásáról vagy a tartományi források felhasználásáról.

Mindezek ellenére tartogat némi izgalmat a vasárnapi szavazás eredménye. Továbbá, mint a fentebb leírtak bizonyítják, Tadić emberei nem bízzák a véletlenre a választás kimenetelét: nem elég a külföldi és belföldi hallgatólagos vagy kinyílvánított támogatás, de esélyes, hogy ismét szaporítani fogják pártjuk szavazait. Mi csak remélni tudjuk, hogy nem a magyar jelöltekre leadott voksok kárára, hiszen az eddigi eredmények alapján 10-11 magyar képviselő is esélyes a képviseleti hely megszerzésére.

Zsár Virág

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »