Szorul a hurok Kony körül

Ugandai erők elfogták Caesar Achellam tábornokot, a Joseph Kony vezette LRA ötfős vezérkarának tagját. Ezzel egy lépéssel közelebb került a fővezér elkapása.

Nagy fogás

Vasárnap az ugandai hadsereg egy rajtaütés során a Közép-afrikai Köztársaságban elfogta Caesar Achellam-ot, az Úr Ellenállási Hadserege (Lord’s Resistance Army, LRA) lázadócsoport öt vezetőjének egyikét. A jelentések szerint Achellam feleségével, fiatal lányával és egy segítőjével volt elfogásakor, akiket szintén őrizettbe vettek. Csupán egy AK-47-s volt nála nyolc darab lőszerrel – adta hírül az Al Jazeera.

Achellam elfogása jelentős előrelépésnek mondható a háborús bűnök miatt körözött Joseph Kony és az általa vezetett LRA elleni hajtóvadászatban. Az ugandai szóvivő szerint „Caesar Achellam nagy hal, elfogása egyértelműen hatással lesz az LRA moráljára.” Reményeik szerint a letartóztatás híre az LRA elhagyására fogja bátorítani a lázadókat.

Évtizedes dzsungelháború

Észak-Ugandában az LRA még a nyolcvanas évek végén fogott fegyvert a déli kormánnyal szemben, 2005-ben azonban egy átfogó hadműveletben sikerült őket kiszorítani az országból. Azóta a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság és Dél-Szudán határterületeinek dzsungeleiben húzzák meg magukat, a közeli falvakra támadva gyerekkatonák és élelmiszer után kutatva.

Az LRA-t az érintett országok évek óta közösen üldözik, Achellam elfogásáig azonban kevés értékelhető eredménnyel. Ugandában tartózkodik továbbá száz amerikai katonai tanácsadó is, az Afrikai Unió pedig saját kontingenst is tervez a térségbe vezényelni Joseph Kony elfogása érdekében. Kony a médiában is nagy figyelmet kapott, miután az amerikai Invisible Children nevű szervezet soha nem látott népszerűségű – ám rengeteg kritikát is kapó – kampányt indított a Nemzetközi Büntetőbíróság által is körözött lázadóvezér elfogására.

Rabb Imre

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »