A muravidéki magyarság erősítése

A soron következő muravidéki magyarságról szóló összefoglalónkban olvashatnak a Nemzetiségi Bizottság ülésén elhangzott célkitűzésekről, amelyek a magyarok számára kedvezően hathatnak; ezen felül a 2014 folyamára várható monográfiáról is szót ejtünk, amely a magyarlakta falvakról íródik majd. A domokosfai tájház avatásáról is szólunk, amelynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke is segédkezett.

Megerősített nemzetiségi irányvonal

Még az ünnepek előtt ült össze a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága, amely az új mandátum második rendszeres ülésén egyhangúan megerősítette a bizottság előző mandátumában kialakított célkitűzéseit. Támogatta ugyanis a kisebbségi parlamenti frakció általános nemzetiségi törvényt és az őshonos kisebbségek gazdasági alapját illető eddigi törekvéseit.

Elsősorban a nemzetiségi tételekre vonatkozóan a bizottság tárgyalta a 2012-es állami költségvetés tervezett módosítását. A bizottság elnöke, egyben a magyar nemzetiség képviselője, Göncz László kifejtette, a módosítással a kisebbségek elégedettek lehetnek, a kormány ugyanis betartotta ígéreteit és a javasolt módosításban nem csökkentette a két őshonos közösséget, a magyarokat és az olaszokat, érintő tételeket. Viszont továbbra is fennáll a kulturális szféra még előző mandátumban megtett lineáris csökkentésének problémája, de a képviselő kifejtette, az aktuális hatalom talál elegendő forrást, hogy ezzel a tétellel legalább a 2013-as költségvetésben kárpótolja.

A költségvetésről szóló tárgyalások után a Nemzetiségi Bizottság következő napirendi pontjában az általános nemzetiségi törvény szükségszerűségének indokait fejtette ki Göncz László. Elégedettségét hangsúlyozta, hogy az aktuális kormány is megértette ennek jelentőségét. Jóformán vita nélkül a bizottság úgy határozott, felhívja a kormányt, minél előbb kezdjen hozzá a törvény elkészítéséhez, illetve a sikeres és hatékony munka érdekében hozzon létre egy szakmai csoportot, amely biztosítani tudja a törvény mielőbbi, akár 2012-es elfogadását.

Monográfia készül a magyarlakta falvakról

A moravsketoplice-i Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (MNÖK) Tanácsa ülésén tájékoztatott az önkormányzatba tartozó öt település történelméről és mindennapi életéről szóló projektmunkáról. A projektet az önkormányzat megbízásából dr. Kovács Attila készíti a „Fejezetek Csekefa, Kisfalu, Pártosfalva, Szentlászló és Szerdahely történelméből és mindennapi életéből” címmel, amely a tervek szerint 2014 folyamán lesz bemutatható.

A projekt felelőseként, a monográfia készítője kifejtette, a felsorolt területekről eddig kevés munka íródott, emiatt csak nagyobb terjedelmű művekben lelhetők fel anyagok, a többi megszerzéséhez pedig levéltári- és terepen végzett kutatómunkára lesz majd szükség. A terv szerint a monográfia három nagyobb részből áll. Az első részben a szerző egy demográfiai, statisztikai feldolgozást közöl, elsősorban az 1870-es összeírástól kezdődően. A második rész a terület történelmi feldolgozását közli, ennek szerzője Göncz László történész lesz. A monográfia harmadik és az olvasó, felhasználó számára talán legnépszerűbb része a fényképek és levelezőlapok adatbázisa lesz, amely összegyűjtésére a bemutatást tartó szakember a falvakban élők segítségét is kérte. A bemutató befejezése után a tanács határozatba foglalta, hogy az említett intézettel és felelőssel szerződést köt a monográfia elkészítésére.

„A jelen a múltban gyökerezik és magában foglalja a jövő virágait”

Nagy örömmel tölti el a muravidéki magyarokat, hogy megnyithatták domonkosfai tájházuk kiállítását. Fontos ünnep lett számukra az avatás napja, amellyel őseik hagyatékát őrizhetik meg a mai nemzedéknek, és mutathatják meg a mai embereknek és az arra járó kirándulóknak. E megnyitóval egy újabb néprajzi gyűjteménnyel gazdagodhat Muravidék, a kapornaki, dobronaki és zsitkóci gyűjtemények után. A Domonkosfa 41. szám alatt, a Kalamár család építtette ház udvarában, a melléképületekben helyet kapott az első kiállítás azokból a tárgyakból, amiket domonkosfaiak adományoztak néhány évvel ezelőtt a néprajzi tárgygyűjtéskor.

Most a Šalovci Község MNÖK, a Šalovci Község, a Mozaik egyesület, a MMÖNK, a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI), a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke és a Lendvai Galéria-Múzeum összefogásának eredményeként végre megnyithatta első kiállítását a tájház. A megnyitott melléképületekben négy kiállítás kapott helyet. A töktermesztés, olajütés bemutatása, a gyümölcstermesztés és pálinkafőzés, a paraszti gazdálkodás eszközei, valamint a népi táplálkozás, növényismeret és lakberendezés eszközei – amik látványraktár formájában sorakoznak a polcokon. A kiállítás szakmai rendezője Kepéné dr. Bihar Mária és dr. Lendvai Kepe Zoltán, lendvai kutatók és múzeológusok, illetve Kavaš Alojz szociológus voltak.

Népújság összeállítás

Friss hírek