Litvánia megduplázná a hadügyi kiadásokat a következő években

2016-ra Litvánia megduplázza hadügyi kiadásait, így téve eleget régen időszerű NATO kötelezettségeinek.

Szinte az összes parlamentben helyet foglaló litván párt aláírta azt a szándéknyilatkozatot, melynek értelmében 2012 és 2016 között a duplájára emelnék a hadügyi kiadásokat. A megegyezés tető alá hozása különösképpen fontos volt a május 20 és 21. között Chicagóban megrendezett NATO csúcs előtt, mivel a közelmúltban több kritika is érte az országot a katonai kiadások terén történő megszorítások miatt.

A megegyezés alapján a hadügyi kiadásokat a költségvetés jelenlegi nem egészen egy százalékáról 2016-ig, a legtöbb NATO tagállamhoz hasonlóan a duplájára kívánják emelni. Brüsszelben üdvözölték a lépést, hiszen a litván hadsereg alapvető modernizációjára a NATO-hoz való csatlakozás óta nem került sor és az ország légterének a védelmét (Észtországgal és Lettországgal egyetemben) is a többi NATO tagállam látja el.

A döntést azonban nem támogatták a Zöld Párt, illetve a lengyel kisebbség képviselői. Utóbbiak állításuk szerint későn értesültek a javaslatról és azért nem írták alá, míg előbbiek inkább az oktatás fejlesztésére fordítanák az összeget.   

Dobrowiecki Péter

Friss hírek