A németek figyelmeztették a kormányt

Az államok kötelezettségei függetlenek a kormányok váltakozásától, a szerződéseket akkor is be kell tartani, ha egy előző kormány kötötte meg azokat – figyelmeztette Párizst és Athént pénteken a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle a német parlamentben elmondott beszédében a Francois Hollande által megkérdőjelezett uniós fiskális paktumról szólva hangsúlyozta: „az államok közti megállapodásokat nem érvénytelenítik az új választások”. A költségvetési szigort és adósságcsökkentést előíró szerződéssel vége az adósságból finanszírozott gazdaságpolitikának, és „ez így is marad” – szögezte le Westerwelle, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedést a versenyképesség javulását eredményező szerkezeti reformokkal lehet beindítani, és „nem lehet megvásárolni az eladósodás árán”.

Francois Hollande megválasztott francia elnök felvetése arra vonatkozik, hogy az államháztartási konszolidációt gazdaságélénkítő lépésekkel kellene kiegészíteni. A német vezetés elzárkózik a fiskális paktum módosításától, de hajlandó egy újabb megállapodás kidolgozására, amely a növekedést serkentő intézkedéseket hangolná össze az euróövezetben. Berlin elsősorban szabályozási változtatásokat, például a munkaerőpiac rugalmasságát fokozó intézkedéseket javasol, pénzügyi vonatkozásban pedig az uniós források hatékonyabb felhasználását szorgalmazza. Westerwelle ezzel kapcsolatban beszédében kiemelte: „új gondolkodásmódra van szükség” ezen a területen. Hozzátette: az EU jelenlegi – a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó – költségvetésében még csaknem 80 milliárd eurót lehet mozgósítani.

A görögországi fejleményekkel összefüggésben Westerwelle hangsúlyozta: nem lehetséges a pénzügyi támogatás folytatása, ha Athén eltér a nemzetközi hitelezőkkel kidolgozott reformprogramtól. Németország továbbra is szolidárisan viszonyul az euróövezeti társállamhoz, de „a szolidaritás nem egyirányú utca”. Hozzátette: „segíteni akarunk Görögországnak, de a görögöknek is akarni kell, hogy segítsenek nekik”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »