Mégis indulhatnak vallási alapon szerveződő pártok a választáson

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács mégis engedélyezi a vallásos pártok indulását a választáson, ezzel együtt bejelentette, hogy bűncselekménynek számít Moammer Kadhafi dicsőítése és az iszlám vallás megsértése is.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) a múlt hónapban bejelentette, hogy tilos lesz a vallási, regionális, törzsi vagy etnikai alapon szerveződő pártok indulása a júniusi választásokon, arra hivatkozva, hogy a választási törvény a nemzeti egységet szolgálja. Ennek ellenére a május 2-án újonnan kihirdetett törvények között nem tettek említést erről a korlátozásról.Salwa Al-Dgheily, az NTC bírósági tanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy végül a törvénynek ezt a pontját törölték. Május első napja óta regisztráltathatják magukat a voksoláson indulni kívánók, az új törvény a vallási alapon szerveződő pártok felháborodására kívánt reagálni, amikor is törölte a tiltó rendelkezést.

Moammer Kadhafi rezsimjének bukása óta, a líbiaiak először választják meg júniusban – nyugati diplomaták szerint azonban a nyár végéig húzódhat – a nemzetgyűlés tagjait, ahol 80 hely politikai pártok számára van fenntartva, míg a többi 120 helyet független jelöltek foglalhatják majd el.

Ezzel egy időben az Átmeneti Tanács határozott fellépést tanúsít Moammer Kadhafi ügyében: bárki, aki nyilvánosan dicsőíti, isteníti a korábbi vezetőt, annak rezsimjét vagy gyermekeit bűncselekményt követ el és börtönbüntetésre ítélhető. Ugyanerre a sorsra kerülhet az is, aki megsérti az iszlám vallást, a líbiai államot vagy annak intézményeit.

Kántor Adrienn

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »