Malawi: nem kérünk Omar Bashirból!

Joyce Banda, Malawi nemrégiben hatalomra került elnöke pénteki nyilatkozatában közölte: elődjével ellentétben ő egyáltalán nem látná szívesen országában Omar Bashir szudáni elnököt, sőt kifejezetten kéri az Afrikai Unió támogatását abban, hogy a többek között háborús bűnökkel vádolt szudáni elnök ne léphesse át az országhatárt. Joyce Banda arra figyelmeztetett, ha Omar Bashir mégis részt venne az afrikai államok vezetőinek júliusra tervezett csúcstalálkozóján, akkor két dolgot tehet. Vagy letartóztatja a szudáni elnököt, eleget téve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) követelésének – ez azonban az Afrikai Unió ellenkezését váltaná ki -, vagy pedig ellenkező esetben országának súlyos gazdasági követkeményekkel kell szembenéznie a nemzetközi közösség esetleges szankciói miatt.

Az ICC a darfúri konfliktus során elkövetett háborús bűnök és népirtás vádjával még 2009-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Bashir ellen. Malawinak az ICC tagjaként tehát kötelessége letartóztatni az elnököt, ha az a területére lép. Ellenkező esetben az ország könnyen eljátszhatja a donor országok bizalmát, ezzel elesve a nyugatról érkező segélyszállítmányoktól, mely Malawi költségvetésének közel 40 százalékát adja.

Joyce Banda heves tiltakozása érthető, hiszen nem csupán a gazdaság működése, de a választók bizalma miatt is aggódhat. Az alig egy hónapja kinevezett elnök egyik legfőbb választási ígérete ugyanis az volt, hogy helyreállítja a donor országokkal való jó kapcsolatot, mely még tavaly, szintén Bashir látogatása miatt romlott meg. A szudáni kormány szerint Malawinak nem áll jogában megakadályozni Bashir látogatását, hiszen az, hogy ki vehet részt a csúcstalálkozón, kizárólag az Afrikai Unió hatáskörébe tartozik.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek