Amerikai nem szól bele a magyarok ügyeibe

Sokféle módon lehet felépíteni egy demokráciát, és az Egyesült Államok nem írja elő egyetlen országnak sem, hogy milyen utat válasszon, így Magyarországnak sem kívánja megmondani, mit tegyen a törvényeivel vagy az alkotmányával kapcsolatban – mondta Thomas Melia külügyi helyettes államtitkár ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában.

Az interjúban az ATV által az MTI-hez eljuttatott interjú szerint az amerikai politikus kiemelte, kifejezték aggályaikat az alkotmányozás folyamatával és bizonyos sarkalatos törvényekkel kapcsolatban, mert szerintük ezeket nem előzte meg elég vita és egyeztetés. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig arról az aggodalmukról beszélt tavaly júniusi budapesti látogatása alkalmával, hogy vajon van-e kellő elköteleződés a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere iránt, ami alapvető lenne egy modern demokráciában – idézte fel.

Úgy fogalmazott, aggódnak az igazságügyi, a média- és az egyházi törvény miatt, és várakozó állásponton vannak az alkalmazásukat illetően. Mint fogalmazott, arról van szó, hogy biztosítottak-e az egyének jogai arra, hogy különbözzenek a többségtől.

Azt mondta, arról értesültek, hogy előkészítenek változtatásokat, amelyek módosítanák az igazságszolgáltatásra és a média felügyeletére vonatkozó törvényeket, de a részletek egyelőre nem ismertek a számukra. Hozzátette, de ami sokkal fontosabb annál, hogy most rövid távon mi kerül a törvények szövegébe, az az hogy hosszú távon hogyan fogják ezeket alkalmazni.

A választási törvénnyel kapcsolatban kiemelte, mint minden törvénynél, erre is igaz, hogy az alkalmazása során derül ki az eredményessége. „A parlamenti mandátumok számának változásában nincsen semmi antidemokratikus”, a kérdés az, hogyan lesz lehetősége a pártoknak, frakcióknak a regisztrációra, felkerülhetnek-e az emberek a szavazólistákra, elérhetik-e majd a médiát, lesz-e lehetőségük kampányolni – fogalmazott. Megjegyezte: nem hinné, hogy bármi ok lenne az aggodalomra, hogy a következő választás nem lesz szabad vagy legitim.

Arra a kérdésre, hogy van-e bármi kifogásuk a választási törvénnyel kapcsolatban, azt mondta: nem, nincsen.

Hangsúlyozta, Magyarország ma demokrácia, „ez nem kérdés”. Az a kérdés, hogy milyen intézményi megoldásokat rögzítenek, milyen struktúrát állítanak fel.

Mint mondta, minden aggodalmuknak csak az ország iránti barátság és demokratikus fejlődésének támogatása jegyében adtak hangot. „Továbbra is elmondjuk az álláspontunkat a kormányban lévő barátainknak, akik rendkívül fogékonyak irántunk”- tette hozzá.

A politikus arról is beszélt, hogy az átmenet a kommunizmusból a demokráciába Magyarországon volt „az egyik legérdekesebb és általánosságban véve az egyik legsikeresebb” az elmúlt 22 évben.

MTI

Friss hírek