Etnikai feszültséget okoz a magyar kar ellehetetlenítése

Az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez fordul az RMDSZ, ha a Ponta-kabinet visszavonja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának létehozásáról rendelkező határozatot – jelentette be csütörtökön Frunda György szenátor. Kelemen Hunor szövetségi elnök és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kampányszóvívője szerint a polgári engedetlenség eszközével is élni kell, amennyiben az új kormány megakadályozza a magyar kar létrehozását.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez fordul az RMDSZ, ha a Ponta-kabinet visszavonja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának létehozásáról rendelkező határozatot – jelentette be csütörtökön Frunda György szenátor. 

A szövetség politikusa – egyben a strasbourgi testület romániai delegációjának tagja – szerint az új kormány hatalmas tévedést követne el, ha eltörölne egy olyan határozatot, amely az oktatási törvény betartásáról rendelkezik. Eközben Kelemen Hunor szövetségi elnök a Transindexnek adott interjújában csütörtökön úgy nyilatkozott, az RMDSZ a polgári engedetlenségtől sem riad vissza, amennyiben a Szociálliberális Unió (USL) ígérete szerint eltörli a magyar kar létrehozására vonatkozó határozatot – írja a kolozsvári Krónika.

Mint mondta, az RMDSZ tárgyalni fog a témáról az új kormányt alkotó Szociálliberális Szövetség (USL) képviselőivel. „Megpróbáljuk megmagyarázni, hogy egy ilyen intézkedés elronthatja a román–magyar kapcsolatokat, illetve elmondjuk, hogy ezzel a magyar kisebbséget egy megszerzett jogtól fosztják meg. Nem hiszem, hogy ma Romániában ezen áll vagy bukik az emberek elégedettsége.

A magyar oktatás megbénításával már nem lehet szavazatokat szerezni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor aggódik amiatt, hogy ha az új kormány lépni fog a MOGYE ügyében, akkor az anyanyelvhasználat más területein is visszalépés fog történni, és „hetek-hónapok alatt megfosztanak a kiharcolt jogoktól”. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kampányszóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, a szervezet is készen áll a polgári engedetlenségre, amennyiben a Ponta-kabinet a magyar kar ellen dönt.

Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke szerint a kormány várható lépése radikalizálhatja a romániai magyar politizálást. A szentgyörgyi polgármester szerint a román kormány veszélyes precedenst teremt, ha visszavonja a kormányhatározatot, hiszen az elmúlt 21 év alatt először vennének el szerzett jogot a magyar közösségtől.

„Szűklátókörűség és ostobaság lenne a miniszterelnöktől, ha a gazdasági kérdések orvoslása helyett maga ellen fordítja a magyarokat, és valamilyen szinten etnikai feszültséget gerjeszt” – fogalmazott az elöljáró. „Nem fogadhatjuk el ezt a lépést: ha a magyar kart elveszik tőlünk, gyakorlatilag bármit elvehetnek, amit a magyar közösség az elmúlt 21 év alatt kiharcolt, akár a nyelvi jogokat is” – szögezte le Antal Árpád. Antal szerint a legnagyobb veszély az országra, ha a romániai magyarság elveszíti a hitét a demokratikus eszközökben.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Szociáldemokrata Párt (PSD) berkeiből a héten kiszivárgott, Victor Ponta miniszterelnök-jelölt kormányának első döntése a MOGYE magyar karának létrehozásáról szóló korábbi kormányhatározat érvénytelenítése lesz. Az információt megerősítette Crin Antonescu liberális pártelnök, az USL társelnöke is, aki szerint a MOGYE-határozat eltörlése „abszolút prioritás” a beiktatásra váró kabinet számára.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek