A BMW rekordmagas állami támogatásért menne Szlovákiába

A BMW félmilliárd eurós állami támogatást kér azért, hogy új gyárát a Kassához közeli Kenyhec ipari parkjában építse fel – értesült a Hospodárske Noviny gazdasági lap. Harmincezer új munkahely van kilátásban.

„A német autógyár félmilliárd eurót fog kérni az államtól“ – nyilatkozta egy jól értesült forrás a lapnak. A BMW állítólag új elektromos autóit gyártaná Kelet-Szlovákiában. Az autógyár letelepedése 30 ezer új munkahelyet teremtene a régióban, amennyiben a beszállítók által létrehozandó munkalehetőségeket is beleszámítjuk. Közvetlenül a gyárban 10 ezer embert alkalmazhatnak.

A lap forrása szerint a németek nagy valószínűséggel készpénzt is kérnek majd, s nem elégszenek meg például adómentességgel. Hogy az állam hajlandó lesz-e ilyen nagy támogatást nyújtani, kérdéses, a gazdasági minisztérium szóvivője csupán annyit közölt, egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés a tárgyalások megkezdésére.

A Volkswagen eddigi szlovákiai működése során összesen 545 ezer eurós állami támogatást kapott, a KIA 233 ezret, míg a PSA Peugeot Citroën 166 ezer eurónyit.

Juraj Miškov (SaS) volt gazdasági miniszter már az év elején jelezte, egy nagy autóipari vállalat fontolgatja, hogy Kelet-Szlovákiában létesítsen gyárat. Most megjegyezte, szeptemberi németországi útja során lobbizott annak érdekében, hogy az elektromos autógyártás terén beruházások valósuljanak meg.

Szlovákia Mexikóval versenyzik az óriásberuházásért

A BMW szlovákiai letelepedéséről folyó tárgyalások egyelőre csak kezdeti szakaszban vannak, egyáltalán nem biztos, hogy a német vállalat végül Szlovákia mellett dönt.

A befektetésért folyó versenyben Mexikó a legnagyobb ellenfél. Ľuboš Vančo szakértő a lapnak azt mondta, Szlovákiának több előnye is van a közép-amerikai országgal szemben, így az euró, a nyugat-európai kulcsfontosságú piacokhoz való közelség, a biztonságos, stabil ország. Ugyancsak Szlovákia felé billentheti a mérleg nyelvét a Volkswagen, a PSA Peugeot Citroën, vagy a Kia itteni gyárainak jó tapasztalatai. A gyengébb vállalkozói környezet azonban hátrányt jelenthet.

Miroslav Lajčák külügyminiszter és Ján Richter munkaügyi miniszter is megerősítette, a BMW fontolgatja, hogy Kenyhec ipari parkjában építsék fel legújabb gyárukat.

Jelenleg összesen 17 BMW-gyár működik 6 országban – Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Kínában és az Egyesült Államokban.

A német cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos autókra, tavaly külön kutatócsoportot hozott létre a BMW i gépkocsik fejlesztésére. Jelenleg a Mini E és BMW ActiveE elektromos járműveket gyártják.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek