Polgármester lenne a volt kormányfőből

Kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be Emil Boc volt román miniszterelnök, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, hogy ismét elindul a helyi polgármester-választáson.

Emil Boc a bejelentés magyarázataként elmondta, hogy döntésével Kolozsvár státusát szeretné erősíteni. Úgy vélte: elvitathatatlanná kell tenni Kolozsvár erdélyi fővárosi rangját. „Azért térek haza, hogy folytassam a 2004-ben elkezdett munkát” – jelentette ki Emil Boc. Azt is hozzátette, hogy polgármesterként a munkahelyteremtést, a város és a megye modernizálását, és az emberek életminőségének a javítását fogja legfontosabb célkitűzésének tekinteni.  

Emil Boc 2004-ben és 2008-ban is megnyerte a kolozsvári polgármester-választást. Fél évvel a 2008-as önkormányzati választások után azonban kormányalakításra kérték fel, és lemondott a városvezetői mandátumáról. 

Az időközi választásokat követően helyét a pártja színeiben megméretkező Sorin Apostu korábbi alpolgármester foglalta el. Apostut 2011 novemberében súlyos korrupciós vádakkal letartóztatták, az ellene folyó perben még nem született ítélet. A polgármesteri teendőket azóta megbízottként a szintén PDL-es színekben megválasztott Radu Moisin alpolgármester látja el.

Emil Boc ez év február 6-án mondott le a miniszterelnöki tisztségről. A Demokrata Liberális Párt (PDL) által vezetett koalíció támogatásával kormányzó Ungureanu-kabinet pénteki bukása után a PDL-ben is inogni látszik pártelnöki széke. 

A román jobboldali párt több befolyásos politikusa úgy vélekedett, hogy Emil Bocnak távoznia kellene a párt éléről. Kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Boc viszont kijelentette: nem áll szándékában lemondani, és nem tartja időszerűnek összehívni a pártja rendkívüli kongresszusát. Hozzátette, az értékeléseket a választási ciklus végén kell elvégezni. 

Romániában június 10-én tartják az önkormányzati választásokat.

MTI

Friss hírek