Nem népszerű a cseh kormány, de legitim

Bár nincs biztos többsége a Petr Necas vezette cseh kormánynak az alsóházban, a kabinet nem is népszerű, de mindezek ellenére legitim – állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilap szombati kommentárjában annak kapcsán, hogy a kormány pénteken túlélte az alsóházi bizalmi szavazást.

Az újság rámutat: nem szép játék az, amit a mai cseh kormány bemutat, és számos intézkedése vitatható. A szociáldemokrata ellenzéknek azonban nincsenek jobb megoldási javaslatai, s Petr Necas miniszterelnök politikájának bírálata inkább a demagógián, semmint a reális tényeken alapul.

 „A kormány nem népszerű. A demokráciában ez azonban nem jelenti azt, hogy nem jó” – jegyzi meg a lap. „Bár meglehet, hogy Necas nem rokonszenves nekünk, az üzletek árai túl magasnak tűnhetnek, s a szívünkkel és érzelmeinkkel lemondatnánk a kormányt, eszünkkel azonban támogatnunk kellene” – véli kommentárjában az újság.

A Mladá Fronta Dnes egy másik összeállításában a Necas-kormány jövőbeni lehetőségeit elemzi. Arra a következtetésre jut, hogy a meggyengült kormánynak nehéz lesz keresztülvinnie az egyházi kárpótlást, illetve megemelni az áfát.

A konzervatív Lidové Noviny szerint a szokatlanul nagy többség után a mai szerény kormánytöbbség „a stabilitás és a zsarolhatóság szempontjából” visszatérés a rendszerváltás utáni szokásos csehországi belpolitikai helyzethez. Ez a kormány semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint voltak a korábbi kormányok – állítja az újság.

A Necas-kormány helyzete ugyan ingatag, de számolni kell azzal, hogy egy ideig még biztosan hatalmon marad. Pozícióját azonban csak azoknak köszönheti, akik a választási időszak kellős közepén elhagyták azt a pártot, amelynek listáján a parlamentbe kerültek – mutatott rá a baloldali Právo.

MTI / Kokes János

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »