Hivatali visszaéléssel vádolják az argentin alelnököt

A világsajtót Argentína kapcsán jelenleg az ország legnagyobb olajvállalatának államosítása körüli botrány foglalkoztatja, ami egy időre úgy tűnik eltereli a figyelmet az argentin alelnök körüli korrupciós botrányról. Természetesen egyik ügy sem használ Cristina Kirchner elnök egyébként is ingadozó népszerűségének.

Az argentin igazságszolgáltatás és az ország alelnöke közötti „összecsapás” legújabb fejleményeként Argentína legfőbb ügyésze, Esteban Righi benyújtotta lemondását Cristina Fernández elnöknek, aki azt elfogadta – számolt be róla az Infolatam.

Az argentin alelnök, Amado Boudou tagadja az ellene felhozott vádakat, miszerint hivatali visszaélést és korrupciót követett volna el, és a „média áldozatának” vallja magát.

Az alelnököt azzal gyanúsítják, hogy 2010-ben gazdasági miniszterként a Ciccone Nyomdát, egy olyan céget bízott meg bankjegy- és kötvénynyomtatással, amelyhez személyesen is kötődött. A gyanú szerint ezzel az állami megbízással egyben hozzájárult a cég csődhelyzetének elkerüléséhez.

„Úgy tűnik, a bíróság hírügynökséggé vált”, ironizált Boudou, aki szerint az, ahogy a legnagyobb argentin médiumok az esetet kezelték, csak az ország „bírósági rendszerének gyengeségét mutatja”. 

„Mint gazdasági miniszter nem részesítettem semmilyen előnyben a Ciccone nyomdát. (…) Számomra bebizonyosodott, hogy egy előre kitervelt összeesküvés áldozatává váltam, és olyan emberekkel hoztak összefüggésbe, akikhez semmi közöm sincsen” – biztosított Boudou.

Azonban mindezt kétségbe vonja az a fejlemény, amellyel Boudou-nak a nyomda tulajdonosához fűződő kapcsolatát látják igazolva a hatóságok. Egy házkutatás során a rendőrség bizonyítékot talált arra nézve, hogy egy, az alelnök által bérelt lakás havi bérletét a Ciccone Nyomda vezetője, Alejandro Vanderbroele fizette ki. 

Egy sajtónyilatkozatában Boudou a Buenos Aires-i lakásának bérlésére vonatkozó nyomozást „a Héctor Magnetto által irányított média-maffia szappanoperája” egyik fejezetének titulálta. (Magnetto az ország egyik legjelentősebb médiumának, a Clarín-nak a vezérigazgatója – szerk.)

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök soha nem állította, hogy „tűzbe tenné a kezét alelnökéért.” Mint ahogy azzal a bírósági üggyel kapcsolatban sem adott ki eddig hivatalos közleményt, amelybe Boudou belekeveredett.

Boudou a szenátus előtt, anélkül, hogy reagált volna a sajtó által felhozott kérdésekre, több mint 40 percen keresztül támadta a Clarín nevű újságot, annak tulajdonosait maffiózóknak nevezve.

Elmondása szerint 2009. július 3-án, amikor az Országos Társadalombiztosítási Szervezet vezetőjének megválasztották, egy ügyvédi iroda négy tagja kereste fel – García, Labat, Musso és a jelenlegi főügyész (és korábbi belügyminiszter), Righi. Boudou állítása szerint az ügyvédek a tudomására hozták, milyen veszélyeknek teszi ki magát, ha „okoskodik, és nem fogadja meg tanácsaikat.”

Két nappal a sajtónyilatkozatát követően Boudou hivatalosan is feljelentette a főügyészt az Igazságszolgáltatási Tanácsnál (Consejo de la Magistratura). A több, mint ötoldalas iratban az alelnök részletesen beszámolt az ügyvédekkel való találkozásokról és nézeteltérésekről: „Rámutattak, hogy mivel új vagyok és az ügyekben eredményeket várnak el tőlem, szükségem van a szolgálataikra, már csak a széles körű befolyásukra és kapcsolataikra is tekintettel, amellyel a különböző szintű bíróságokon bírnak. Elmagyaráztam nekik, nem hinném, hogy bármilyen bírósági ügy lefolytatásában is érdekelt lennék, és ezzel elváltak útjaink.”

„2010-ben már gazdasági miniszterként újra felkeresett az a csoport, amely előző évben. Ismételten felajánlották segítségüket, de ekkor már csak a lobbierejüket említették, amellyel bármilyen függőben lévő ügyet le tudnak zárni.”

A peronista pártba kívülről érkező Amado Boudou-val ellentétben a volt főügyész, Esteban Righi régi „bútordarabnak” számít. 1973-ban 35 évesen belügyimiszteri pozíciót töltött be Héctor Cámpora elnöksége alatt, akinek tiszteletére egy ifjúsági csoport is viseli a nevét, amelyet Cristina Fernández legidősebb fia, Máximo vezetett. Amikor Argentínában katonai puccs következtében diktatúrát vezettek be, Righit Mexikóba száműzték. 2005-ben ajánlotta fel neki Néstor Kirscher a főügyészi posztot, amelyet Righi elfogadott. A peronista frakcióból eddig senki nem emelt ellene szót, egészen mostanáig.

Mondhatni „kapóra jött” Boudou-nak, hogy úgy tűnik, a figyelem középpontjából egyelőre kikerül az ügye, az ország és a világ sajtóját jelenleg jobban lekötik a spanyol Repsol olajvállalat leánycégének, a YPF-nek államosítására irányuló törekvések.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »