Kedvező német növekedési kilátások

Az eddigi előrejelzéseknél is optimistább képet fest a német gazdaság növekedési esélyeiről készített gazdasági jelentés.

Az eddigi előrejelzéseknél is optimistább képet fest a német gazdaság növekedési esélyeiről a vezető német, osztrák és svájci gazdaságkutató intézetek által évente elkészített tavaszi gazdasági jelentés. A válság ellenére az idei évre 0,9, 2013-ra pedig 2 százalék körüli gazdasági növekedést jósolnak, szemben az eurózónával, amely az IMF számításai szerint jövőre 0,3 százalékkal zsugorodni fog. Németország számára ennél is több okot ad a bizakodásra, hogy az elemzés szerint a német vállalatok 30 éve nem voltak ennyire versenyképesek.

A fentiekből következik, hogy a reálbérek növekedni, az államháztartási hiány szintje pedig csökkenni fog. Kedvezőan alakul a munkaerőpiaci helyzet is: idén várhatóan 470 000-rel több foglalkoztatott lesz, és ehhez jövőre további 325 000 fő csatlakozik (a jelentés 42 milliós potenciális munkavállalóval kalkulál).

Mindezek ellenére a piac és a gazdasági szféra továbbra sem lehet nyugodt, mivel a növekedést számos kockázat gyengíti, mit például az eurózóna válsága (különös tekintettel a napokban Spanyolországból érkező nyugtalanító hírekre), a nyersanyagok árának növekedése vagy általában a kereskedelmi partnerek konjunkturális ingadozásai. Épp ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy továbbra sem szabad lazítani a költségvetési fegyelmet, és bírálják a kormány legújabb, bizonyos szociális jutatások emelését célzó elképzeléseit.

Csonka Viktória

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »