Fejcserék a jemeni katonaságnál

Sorra váltja le az új elnök elődje rokonait a vezető pozíciókból. Az USA és a GCC örül, a régi rendszer hívei pedig reptereket foglalnak.

Bekeményített az átszervezéseket illetően Abd Rabbu Mansur Hadi, Jemen új elnöke. Vasárnap éjjel két napos ultimátumot adott a légierő parancsnokának, Mohamed Száleh al-Ahmarnak, hogy hagyja el hivatalát, különben megfosztja rangjától és katonai bíróság elé állíttatja – olvasható a Gulf News híroldalán. 

Hadi április 6-án kezdett bele az átszervezésekbe, melynek keretében számos olyan tábornokot is levált, akik elődjéhez, a tavaly megbuktatott Ali Abdullah Szálehhez voltak hűek. Ennek a folyamatnak a része al-Ahmar, a volt elnök féltestvérének elbocsátása is. Az intézkedésre válaszul az al-Ahmarhoz hű emberek múlt héten megtámadták a szanaai repteret, amelyet az egynapos kényszerszünet után végül az USA és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) nyomására nyitottak meg.

Száleh ellenzékének következetes nyomásgyakorlásának ellenére a volt elnök két rokona még mindig igen jelentős pozíciót tudhat magáénak. Ahmed, Száleh fia, jelenleg is a Köztársasági Gárda és a Különleges Erők főparancsnoka, míg Jahja Mohamed Abdullah Száleh, a volt elnök unokatestvére a Központi Biztonsági Erők parancsnoka. A közelmúltban mindketten támogatásukról biztosították Hadit.

Lorencsics Emese

Friss hírek