Lipcse: jogosítvány mint villamosjegy

„Vessen véget a benzinár-őrületnek! Ideje átszállni!” – ez a szlogenje annak az Németország- és Európa-szerte egyedülálló akciónak, amelyet a lipcsei közlekedési vállalat (LVB) hirdetett meg a húsvétot követő hétre.

 A lipcsei lakosok keddtől péntekig ingyen használhatták a járműveket, és ehhez elég volt csupán felmutatniuk a jogosítványukat.

Az LVB, a Deutsche Bahn és a Mitteldeutsche Regionalbahn közös kezdeményezésének célja, hogy rávegye az emberek arra, hogy autó helyett a környezetbarátabb – és a rohamtempóban növekvő benzinárak miatt – olcsóbb tömegközlekedést válasszák. (A héten Németországban 1,70 euró fölé emelkedett egy liter benzin ára.) Lipcsében egy felnőtt bérlet ára 48 euró, ami a jelenlegi árak mellett 28 liter ólommentes benzinnek felel meg.

Minden bizonnyal a remek reklámkampánynak is szerepe van abban, hogy kezdeményezés nagy visszhangot kapott, gyakorlatilag nem lehet 200 métert menni úgy az utcán, hogy egy óriásplakáton vagy egy megállóban ne lenne ott egy figyelemfelkeltő hirdetés. Az LVZ (Leipziger Volkszeitung) felmérései szerint a lakosság reakciója kedvező, és ellenőrök szerint a vártnál nagyobb volt azok száma, akik élnek a lehetőséggel, sőt a BBC és az orosz állami televízió is követendő példaként tudósított az akcióról.

Az persze kérdéses, hogy hosszú távon mennyien hagyják tartósan az autójukat a garázsban: habár a lipcsei tömegközlekedés az egyik legjobbnak számít Németországban, és a parkolás néha valóban nehézségekbe ütközik, a dugó (budapesti léptékkel mérve) ismeretlen fogalom, tehát gyorsaság szempontjából az autó nem nagyon lehet alternatívája a busznak vagy villamosnak. Amiben a közlekedési vállalat vezetői bíznak, az az, hogy – főleg az ingázók körében – legalább a család második autója otthon marad, különösen ha az árak a következő hónapokban is rekordokat döntögetnek.

Csonka Viktória

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »