Legális lehet az eutanázia

Egy nemrég elkészült jelentés azt javasolja a kanadai Québec tartomány törvényhozásának, hogy fontolja meg a belga és holland példa követését, vagyis az önkéntes eutanázia bizonyos formáinak törvényessé tételét.

A québec-i tartományi vezetésnek nemrégiben mérföldkőnek számító jelentést mutattak be, amely azt ajánlja, hogy „kivételes körülmények között” az ezt kérő halálos betegek számára tegyék legálissá az orvosi segítséggel való eutanáziát. – számolt be a National Post. A jelentést készítő bizottság kilenc tagja, akik között valamennyi parlamenti párt képviselője megtalálható, két évig tanulmányozta a problémát, mielőtt benyújtotta a javaslatot.

A bizottság kizárólag az orvosi környezetben való eutanázia lehetőségét támogatja, a családtag vagy ismerős segítségével történő öngyilkosságot nem. Jelenleg mindkettő illegális Kanadában, ám a mostani javaslat készítői szerint Québec élen járhat az eutanáziáról szóló nemzeti vita felélesztésében. A jelentésnek a Méltósággal meghalni címet adták, és az üzenete a tartományi törvényhozás felé, hogy szükség van a gyógyíthatatlan betegségben haldoklók ellátásának javítására, ám a fájdalomcsillapításnak, a palliatív terápiának megvannak a korlátai: szerintük Québec-nek törvényes módot kellene biztosítania a végső stádiumú betegek számára az orvosi segítséggel való halálra. A kérelmezőnek írásban kellene ezt kérvényeznie, és két orvos ellenőrizne minden esetet, vagyis azt, hogy az illető valóban gyógyíthatatlan betegségben szenved, és hogy már nem tudják csillapítani a fájdalmát.

A bizottság megvizsgálta a belga és holland rendszert, ahol 2002 óta legális az önkéntes eutanázia néhány formája, és úgy találták, hogy az működőképes, nem vezet visszaélésekhez. Közelmúltbeli közvélemény-kutatások azt mutatják, a québec-i lakosság 70%-a és a tartományban dolgozó orvosok többsége támogatja az eutanázia törvényessé tételét. Ugyanakkor egy a haldoklók önként vállalt halálának minden formáját ellenző szervezet erősen támadta a jelentést, mert szerinte az nem vett tudomást az eutanáziát ellenzők érveiről.

A jelentés azt ajánlja továbbá, hogy Québec kövesse British Columbia tartomány példáját, és tartózkodjon attól, hogy automatikusan büntetőeljárást indítson a végső stádiumú betegeket a halálba átsegítő orvosok ellen: ezt megtehetik, mivel az ilyen esetek a tartományi igazságszolgáltatás körébe tartoznak. A québec-i egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy készek a javasolt törvényi változások megvitatására.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »