Lényegében háború tört ki Szudánban

Dél-Szudán csak kemény feltételek árán hajlandó kivonulni a héten elfoglalt, Szudánhoz tartozó Heglig tartományból. Sem az ENSZ, sem az Afrikai Unió felszólítása nem hatott, a patthelyzet könnyen háborúba sodorhatja a két államot.

Az ENSZ és az Afrikai Unió felszólítására sem hajlandó Dél-Szudán kivonulni az olajban gazdag, az északi Szudánhoz tartozó Heglig területéről, jelentette be az elnök, Salva Kiir. A kivonulást Juba kemény feltételekhez köti, például ragaszkodik ahhoz, hogy Khartúm távozzon a vitatott státuszú Abyei tartományból. Ha ez megtörtént, nemzetközi szereplők segítségével demilitarizált zónát húznának a két ország közé, egészen addig, amíg ki nem jelölik a végleges határokat, áll a déliek tervezetében.

A hivatalos közlemény szerint Dél-Szudán egyelőre azért ragaszkodik a maradáshoz, mert attól tart, hogy ellenkező esetben Heglig újabb északi támadások kiindulópontja lenne, ezt pedig nem engedhetik. Az utóbbi hónapokban ugyanis a szudáni légierő számos alkalommal megsértette a déli légteret, bombázva menekülttáborokat, hidakat és városokat. Érdekes módon most fordult a kocka, a gyengébb technikai háttere ellenére Dél-Szudán az, amely az ellenfél területét megszállás alatt tartja. Sőt, az Al Jazeera tudósítója szerint a déli csapatok eltökéltek; ha nem Khartúm nem hagyja abba a bombázást, akár Abyei városát is elfoglalhatják.

Omar Bashir a hír hallatán azzal vádolta dél-szudáni kollégáját, hogy lépésével „a háború útját választotta”, és azzal valóban nehéz vitatkozni, hogy ebben a konkrét esetben Juba a hunyó (Heglig hivatalosan is Szudánhoz tartozik, erősítette meg még 2009-ben egy hágai bíróság), noha Dél-Szudán nyilván azzal fog védekezni, hogy önvédelemből, a légitámadások leállítása érdekében hatolt csak be szomszédja területére. A szudáni ENSZ-nagykövet mindenesetre hivatalos panaszt tett Dél-Szudán ellen a világszervezetnél, megfenyegetve szomszédját: „szigorúan vissza fogunk vágni, ha a Biztonsági Tanács nem oldja meg a helyzetet.”

A Dél-Kordofánban található Heglig az utóbbi két hétben került a média kereszttüzébe. A terület Szudán legfontosabb (megmaradt) olajban gazdag régiója, a kitermelésének mintegy felét adja. A dél-szudáni támadás hivatalosan ugyan a szudáni légitámadásokra adott válasz, a háttérben azonban minden bizonnyal területszerzési szándék is áll. Juba ugyanis nem fogadja el a fennálló helyzetet, szerintük Heglig nem az északi Dél-Kordofán, hanem a déli Unity állam része, így az Dél-Szudánhoz tartozik.

Az incidens miatt az Afrika Unió által közvetített béketárgyalások határozatlan időre azonnal félbeszakadtak.

Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »