Több támogatást akarnak a külföldi szlovákok

A külföldön élő szlovákok elvárják az új szlovák kormánytól, hogy módosítsa az állampolgársági törvényt és az eddiginél nagyobb mértékben támogassa őket. Szerintük legalább annyi pénz illeti meg a külhoni szlovákokat, mint a szlovákiai kisebbségeket.

A Külföldi Szlovákok Uniójába tömörülő szlovákok (ÚSZ) 10 pontban foglalták össze a szervezet alapvető követeléseit. Levelüket Robert Fico kormányfőhöz és a parlamenti képviselőkhöz is eljuttatták.

A külföldi szlovákok elvárják többek között az állampolgárságról szóló törvény módosítását. Azt szeretnék, ha a szlovákiai tartózkodástól függetlenül könnyített eljárással juthatna szlovák állampolgársághoz az a külhoni, aki bizonyíthatóan fel tud mutatni  legalább egy szlovák elődöt a felmenői között függetlenül atttól, hogy az hányadik generációhoz tartozott.

Az unió azt szeretné, ha a külföldi szlovákokról szóló törvény megváltozna, és biztosítva lenne számukra a jogszabály módosításának véleményezése.  Szeretnék, ha a Külföldi Szlovákok Hivatala önálló költségvetéssel rendelkező intézménnyé alakulna át. Egyetértenének azzal, hogy vezetőjét a parlament válassza meg, de fontosnak tartják, hogy a külföldi szlovákok is állíthassanak jelöltet erre a posztra. 

Az ÚSZ elvárja az új kormánytól egy állandó testület létrehozását, amely a parlament külügyi bizottsága mellett működne, és igényt tart  arra is, hogy a külföldi szlovákok új iskoláinak és művelődési központjainak  pénzügyi működtetését iktassák törvénybe.

A követelések közé tartozik az is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy  a szlovák közszolgálati televízió, az STV műsorai külföldön is elérhetőek legyenek. A külhoni szlovákok fontosnak tartják, hogy az STV rendszeresen közvetítsen műsorokat a külföldi szlovákok életéről, munkájáról és kulturális életéről. 

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek