Megmaradási stratégiát készít a muravidéki magyarság

A szlovéniai mintegy 6000 fős magyarság megmaradásáért küzd, mint minden határon túli magyar közösség. E cél minél nagyobb érvényesítése érdekében a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) stratégiát készít, amely pontos részleteiről az elkövetkezendő hetekben folynak a viták.

A stratégia májusban kerülhet a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa elé és várhatóan ősszel fogadhatják el a végleges szöveget – monda el az MTI-nek Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke. A teljes stratégia elkészítéséhez várják a községi testületek, a nemzetiségi szakintézmények és egyesületek javaslatait, ötleteit. Amennyiben szükséges, fórumokon fogják megvitatni a stratégia tervezetét – tájékoztatott Horváth Ferenc.

A muravidéki magyar közösség megmaradását szolgáló dokumentum több részből áll, egyrészt helyzetértékelés, másrészt a stratégia megfogalmazása. A vitaanyag-tervezet rögtön az elején általános helyzetértékelést tart, miszerint az elmúlt 90 évben a muravidéki magyarság száma drasztikusan csökken, de pontos adatok nincsenek, ezért minél előbb népszámlálást javasol, legalább néhány településen. Az első között említi a magyar nyelv presztízsét, amely nincs megfelelő szintén, ezért a dokumentum sürgeti, a megmaradás érdekében, az ezen való változtatást. Helyzetértékelést tart továbbá politikai-, gazdasági-mezőgazdasági kérdésekben, ifjúsági- és kulturális kérdésekben, oktatási-, sajtó és média, valamint vallási kérdésekben egyaránt; majd a fent említett témákban, a dokumentum megfogalmazza a stratégiai irányelveket, hogy rövid- és középtávon mit kíván elérni a szlovéniai magyarság megmaradásáért. Szükség és igény szerint – ahogy ez gazdasági és mezőgazdasági téren már megfogalmazódott – egyes területeken külön stratégia is készül majd, az érintettek és szakértők bevonásával.

„A stratégiára azért van szükség, mert csak így érhető el, hogy a közösség intézményei, önkormányzatai és annak vezetői közös célok elérése érdekében együttesen lépjenek fel, hiszen így sokkal nagyobb hatékonyság és eredményesség biztosított” – olvasható Horváth Ferenc által készített közvitára bocsátott stratégia tervezetben.

hirek.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »