Rendőrök okozhatták a Bilbao-szurkoló halálát

Húsvét hétfőn elhunyt az a bilbaói futballszurkoló, aki a csütörtöki Athletic Bilbao – Schalke 04 Európa Liga negyeddöntő visszavágót követő rendőri összecsapások során szenvedett súlyos fejsérülést. Noha a boncolás eredményének ismerete nélkül egyelőre nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, a halált okozó sérülést valószínűleg egy rendőri gumilövedék okozhatta. A baszkföldi sajtó kiemelt terjedelemben számol be a történtekről, a tragédiát pedig politikai felelősségre vonás is követheti.

Gelsenkircheni győzelmét követően a bilbaói Athletic Club a hazai döntetlen ellenére is bejutott az Európa Liga elődöntőjébe. A sikeresen megvívott mérkőzés után Bilbaóban valódi örömünnep tört ki, az Oroszlánoknak nevezett egylet szurkolói önfeledt ünneplésbe kezdtek a város több pontján.

A San Mamés Stadion közelében fekvő egyik mellékutcában az Ertzaintza, a baszk rendőrség összecsapott a szurkolók egy csoportjával, amelynek következtében Ińigo Cabacas Liceranzu, 28 éves Bilbao-szurkoló életét vesztette. Noha a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, több szemtanú állítása szerint a békésen ünneplő drukkerek rendőri brutalitás áldozatai lettek.

Az El Correo baszk napilapnak nyilatkozó szemtanúk szerint a furgonokkal kiérkező rendőrök különösebb előzmény nélkül kezdtek belelőni a tömegbe. Ińigo Cabacas ekkor szenvedhetett súlyos fejsérülést, ugyanakkor ennek pontos okát majd csak a boncolást követően lehet megállapítani.

Egyelőre csupán valószínűsíthető, hogy az Ertzaintza által alkalmazott gumilövedékek okozhatták a fiatal férfi halálát. Noha Cabacast azonnal kórházba szállították, a férfi végül nem élte túl a sérülést, hétfőn elhunyt. Beszámolók szerint a tragédia helyszínén több mint ezren emlékeztek meg a szurkolóról, incidensektől és politikai felhangoktól mentesen.

Utóbbi különösen fontos, hiszen a baszk politikai életben nagy vihart kavart a tragédia. Miközben az Athletic Bilbao hivatalosan is részvétét fejezte ki az elhunyt szurkoló hozzátartozóinak, Rodolfo Ares a spanyol kormány belügyi tanácsosa sajtótájékoztató keretében mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatását ígérte. Mindeközben a baszk radikális pártok Ares azonnali lemondását, valamint a rendőri felelősség megállapítását követelik.

A helyzet politikai megítélését bonyolítja, hogy a tragédia az elhunyt férfi szüleinek tulajdonában lévő bártól csupán néhány méterre történt, a vendéglátóegység pedig a környékben „hazafias” karakteréről ismert. Herriko tabernának az olyan bárokat nevezik Baszkföldön, amelyek vendégköre radikális függetlenségpártinak tekinthető.

Molnár Péter

Friss hírek