Dél-Szudán: Szudán lopja az olajunkat!

Dél-Szudán a napokban egy illegális kőolajvezetéket talált, amely szerintük olajkészletüket hivatott megcsapolni. A két ország Dél-Szudán kiválása óta feszült viszonyban áll egymással.

Dél-Szudán egy illegális kőolajvezeték építésével vádolja Szudánt, amelynek a déliek szerint valódi célja olajának megcsapolása – írja a Sudan Tribune. A két ország között a viszony egyre rosszabb, a mostani – határrégióban található – vezetéket például a két fél fegyveres alakulatainak harca során fedezték fel a déliek.

A Szudánból 2011 júliusában független államként kiváló Dél-Szudán gazdaságának 98 százalékát  olajkitermelése adja. A két ország kapcsolatában a kezdetektől fogva meghatározó volt a kőolaj kérdése. Dél-Szudán ugyanis a korábbi ország olajkészletének 75 százalékát „vitte magával”, nehéz helyzetbe hozva Szudánt. Másfelől Dél-Szudán szárazföld által körülzárt ország, nincs tengeri kijárata, így Szudánra köteles hagyatkozni, amennyiben exportálni kíván. Ennek a tengeri kikötőbe történő szállításnak a tranzitáráról a felek hónapok óta nem tudnak megállapodni.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek